Zdrawi kutak

Čokoladni kompot od šljiva, dunja, jabuka i krušaka

28.10.2015. 12:12 | 3809 pregleda | Objavio: Marko Bogdan | Rubrika: Lifestyle

Pozdrav ljudi :)

Evo opet se družimo nakon kratke stanke, budući da sam bio na Mysticu - sajmu zdrave hrane i alternative, od otvaranja do zatvaranja, kao jedan od medijskih pokrovitelja sajma, gdje je bilo predivno vidjeti, toliko šarenilo i pozitivu na jednome mjestu, koje ću Vam dočarati slikama kroz sljedeće postove na Zdrawom Kutku :)

Budući da smo već mjesec dana u našoj divnoj jeseni, a dani su sve hladniji, došla mi je ideja da napravim fini domaći kompot od domaćih daruvarskih jabuka, krušaka, dunja i šljiva. Prava jesenska rapsodija okusa, u koju sam dodao cimetove korice, suhe narančine korice s otoka Čiova, suhih dunja
naribanih, te poseban dodatak kompotu, a to je kockica tamne čokolade...mmmm :)

Za pripremat kompote, najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba zaslađivati. Ako kombinirate tvrdo i meko voće, prvo stavite kuhati tvrđe. Kuhajte dok ne postane
mekano i dok se ne počne raspadati te dok se sok pomalo ne zgusne.

Za kompot sam koristio:

- 3 kruške
- 1 jabuka
- 2 dunje ( klasična i japanska )
- 1 šalicu suhih šljiva
- 2 žlice suhe naribane dinje
- 1 žlica suhe narančine korice
- 1 cimetna korica
- 1 kockica tamne čokolade

...limun i sladilo prema potrebi...

Neoguljene jabuke i dunje narežite na kocke i stavite ih u litru vode. Kuhajte ih oko 15 minuta. Dodajte kruške, šljive, narančinu koricu, cimetovu koricu, ribane suhe dunje, te kuhajte još pet minuta, a nakon toga ubacite kockicu tamne čokolade, za prefini jesenji doživljaj. Poslužite toplo ili hladno. Ovu kombinaciju možete poslužiti i za fini doručak tako da joj dodate zobenih pahuljica.

Jabuke i suhe šljive odlično će djelovati na probavu, a ako Vam je okus previše sladak od kuhanog voća, dodajte malo i limunovog ili narančinog soka, za potpuni doživljaj. :)

U kompotu sam koristio, uz klasičnu dunju i jednu netipičnu za ovaj kraj, a to je japanska dunja, koja više sliči na jabuku, koju sam ubrao kod bratića u Daruvaru. Okus je malo trpkiji od klasične dunje, ali svejedno fini kad se skuha. :) Uživajte u ovim hladnim danima, te šaljite i Vi svoju inspiraciju toplih i okrepljujućih jesenskih napitaka, uz recept na Zdrawi Kutak :)

Vidimo se :)

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.