Ova “znamenita” izreka iz tamo nekih prijeratnih vremena kojom su prigradski i još neki “veliki frajeri” pokazivali svoju intelektualnu nadmoć niti je važila onda, a još manje danas.
Fićo je preživio sva ova čudna vremena, bio je i ostao „prvi auto“ pokraj svih onih lada i tristaća, a danas redizajniran važi kao šminkerski autić s kožnim sicevima, luksuznom opremom i naravno paprenom cijenom.
A riba???
Riba je isto kao i fićo, papreno skupa sve rijeđi gost na našim trpezama posebice ona morska, oborita, a da ne govorim o svježoj tuni!!!
Meso ribe itekako zaslužuje vrlo visoko mjesto na listi poželjne hrane i moderni nutricionisti svaki dan sve više promoviraju plodove mora kao hranu budućnosti.
Srdela i sitna plava riba je neopravdano godinama važila za hranu siromašnih, othranila je ona generacije u primorju, a danas posebno inčun nalazi svoje mjesto u najotmjenim restoranima i gospodskim trpezama.
Statističari kažu da se u Hrvatskoj jede jako malo ribe, gotovo najmanje u Europi. Zašto??
Kod nas je sreća što još imamo Raminac (kažu da iz Pjeskare riba više i nije baš), podario je mnogima i krasnog šarana i smuđa i hrpu rogana, nauživali smo se godinama kvalitetne ribe koja nimalo ne zaostaje za morskom (osim cijenom).
Kad smo već kod cijena: Orada koja nije iz uzgoja 200 Kn/Kg, pripremljena pečena prelazi negdje 400 Kn/Kg, zubatac s roštilja 600 Kn/Kg pa u slast svima!!!
Jel netko rekao da riba nije meso???
No vratimo se mi kući našim kotlićima, rašljama „krmenadli“ od lijepog šarana špiglera uvaljanog u kukuruzno brašno.
Potočna pastrva koja se vratila poslije rata u gornje tokove Pakre (uhvaćeni su primjerci i preko 1 Kg ) nema premca u kvaliteti i izvan je svih kriterija.
Šteta je jedino što pojedinci love pastrmke ispod mjere i narušavaju povećanje populacije ove izuzetno kvalitetne i rijetke ribe.
Mislim da je o „fišu“ i šaranu na rašljama sve već rečeno pa ću danas podsjetiti na jedan vrlo jednostavan način pripreme šarana u receptu mjeseca.
RECEPT MJESECA - Šaran na luku
Sastojci za 4 osobe
Šaran 1,5-2 Kg
Luk crveni 1 Kg
Luk bijeli 2 češnja
Vino bjelo 2 dl
Sol krupna
Ulje
Priprema:
Šarana očistite, zarežite malo više iznutra po kičmi da se može lakše raširiti, posolite po želji krupnom soli nauljite i pustite desetak minuta da odmori. Crveni luk očistite i narežite na tanke kolutiće ili trakice malo posolite i pirjajte lagano na malo ulja dok ne požuti. Istresite pirjani luk na lim za pečenje i šarana položite preko njega, sav luk mora biti ispod ribe. Preko ribe sipajte još malo ulja i pospite sitno sjeckanim češnjakom te pecite u rerni na 200C oko 45min. Pred kraj pečenja podlijte s malo graševine Ćasić. Servirajte sa kuhanim slanim krumpirom.
Treba podsjetiti i na povijesne ličnosti kao što je Bartolomeo Scappi koji je u Veneciji još 1570. g. napisao najveću riblju kuharicu tog doba i u njoj spomenuo vino kao obavezan dodatak u spravljanju ribe, nije rečeno da su kuhari morali prije upotrebe kušati vino koje se koristi u kuhinji, podrazumijeva se!!
Kao poseban ljubitelj ribe spominje se i Staljin kome su posebnim avionom morali dostavljati svježe meso sibirskog lososa na kremaljske stolove.
Razmislite, zašto i mi ne jedemo više ribe.
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.