Lipik 3x3 Challenger 2018
Četverodnevnu školu robotike polazi 11 osnovnoškolaca

Počela prva zimska škola tehnike u Lipiku

09.01.2017. 12:07 | 2211 pregleda | Lifestyle

Prva zimska škola tehnike Radiokluba „Lipik“ započela je 9. siječnja u prostorima radio kluba u Lipiku, a na četverodnevnoj radionici do 12. siječnja 11 osnovnoškolaca iz Lipika, Pakraca i Poljane pa čak i Osijeka članovi radio kluba te učitelji Marko Svijetličić i Ivan Kiš upoznat će s principima robotike i naučiti ih raditi s robotima.

Piše:
Antun Ciglenečki

Na prvu zimsku školu tehnike u Lipiku za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole prijavilo se 11 osnovnoškolaca od kojih troje iz Poljane, dvoje iz Pakraca te jedan učenik iz Osijeka koji za vrijeme zimskih školskih praznika boravi u našem kraju.

Prije nego su polaznici počeli sastavljati robote u kratkom uvodnom predavanju učitelj Ivan Kiš upoznao ih je s osnovnim principima rada s robotima i što će sve naučiti tijekom održavanja radionice, doznali smo od učitelja Marka Svijetličića.

Učenici koji pohađaju osnovne škole u Lipiku i Pakracu već su se susreli s ovim robotima jer se na radionici koriste roboti koje je Osnovna škola Lipik dobila sudjelujući u Croatian makers ligi te će sada dodatno poboljšati svoja znanja.

Jedan od polaznika rekao nam je kako se odlučio prijaviti jer mu se činilo zanimljivim, a inače je zainteresiran za sve što ima veze s informatikom, tehnikom i računalima.

O načinu kako se konstruiraju roboti i drugi slični uređaji polaznike će podučavati Antun Marošević iz Radio kluba „Lipik“ te Miroslav Fila uz učitelje u osnovnim školama u Lipiku i Poljani Marka Svijetličića i Ivana Kiša. Uz konstrukciju i sastavljanje robota polaznici će naučiti programirati robote u programu mBlock kako bi roboti mogli izvršavati razne zadatke od jednostavnijih do složenijih kao što je kretanje robota po stazama različite složenosti. Znanja stečena sudjelovanjem u Croatian makers ligi novim entuzijastima za robote prenosi i srednjoškolac iz Kukunjevca Vinko Sigurnjak.

Prijevoz na zimsku školu tehnike u Lipiku za učenike iz Poljane osigurali su Grad Lipik i Akcija „Grad Lipik-Prijatelj djece“.