Lipik 3x3 Challenger 2018
Godišnja skupština Udruge „Latica“

Nastavljaju sa uspješnim aktivnostima uključivanja štićenika u zajednicu

19.03.2017. 20:34 | 1725 pregleda | Lifestyle

Redovna godišnja skupština Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika „Latica” održana 18. ožujka u prostorima udruge u Pakracu i ove godine je prošla u veselom ozračju uz zvuke pjesama u izvedbi vokalno-instrumentalnog sastava „Kuparića put“ kojeg čine prijatelji članova udruge s otoka Šolte. Članovi sastava i njihovi prijatelji sa Šolte ne propuštaju posjetiti Pakrac i Lipik u vrijeme održavanja skupštine udruge čime se iz godine u godinu potvrđuje neraskidiva veza i prijateljstvo koje traje već pet godina.

Piše:
Antun Ciglenečki

Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika „Latica“ tijekom 2016. godine kroz financiranje iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, Europskog socijalnog fonda i sredstvima osiguranim kroz javne pozive gradova Lipika, Pakraca te Požeško-slavonske županije zaposlila je pet osoba čime je omogućeno kontinuirano provođenje usluge dnevnog boravka tijekom cijele godine s prijevozom do dnevnog boravka za štićenike koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. „U partnerstvu sa Centrom za inkluzivne radne aktivnosti iz Zagreba provodili smo projekt „Usluge radnih aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim poteškoćama“. U sklopu tih aktivnosti pronašli smo interes za rad pojedinih naših članova uz dogovor s poslodavcima gdje neki rade u knjižnici, prodavaonici kruha, na Državnoj ergeli Lipik, DVD-u Lipik i Pakrac, GDCK „Pakrac“, KPD „Sloga Pakrac“, OŠ „braće Radića“ Pakrac i DV „Kockica“ Lipik. Kako su se ove aktivnosti pokazale vrlo korisnima i dalje ćemo nastaviti proširivati mrežu poslodavaca senzibiliziranih za uključivanje naših korisnika u zajednicu.“, istaknula je podnoseći izvještaj tajnica udruge Nataša Jurišić te dodala kako su iz udruge tijekom godine sudjelovali na edukacijama za pisanje projektnih prijedloga i prijavili se na niz natječaja za financiranje projekata i programa, a kao partneri Udruge za promicanje inkluzije Zagreb sudjeluju u projektu „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici“.

Prema izvještaju blagajnice udruge Silvije Kozić tijekom 2016. godine ostvareni su prihodi od 468.546,05, a za provedene projekte i programe utrošeno je 261.599,29 kuna, s time da je višak između prihoda i rashoda namjenski određen za dovršetak projekta dnevnog boravka u okviru trogodišnjeg projekta Ministarstva socijalne politike i mladih.

Kao dosada maksimalno ćemo podržati rad udruge jer doslovno svaku kunu koju u vas uložimo vi oplemenite nekoliko puta. To je zaista način da barem malo pokušamo poboljšati vaše uvjete i brojne aktivnosti što ih provodite.“, rekao je dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar te obećao daljnju podršku radu udruge i uputio čestitke ispred Grada Lipika. Ispred Grada Pakraca daljnju podršku radu udruge na sve moguće načine izrazio je Marijan Širac, voditelj odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti. Za sudjelovanje u komemoracije povodom zatvaranja logora Bučje članovima udruge se zahvalio Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata PSŽ, koji je nastavak suradnje obećao i ispred Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks”.

Za kraj, predsjednica udruge Radmila Relić-Zerdin uručila je diplome počasnih članova udruge prijateljima sa Šolte, VIS  „Kuparića put”, čime je udruga uputila malen simboličan znak pažnje prijateljima s kojima prijateljstvo traje već pet godina. Ispred udruge se također zahvalila Gradu Lipiku na pomoći preuzimanja dijela troškova putovanja na Šoltu i Gradu Pakracu na besplatnom korištenju prostora za rad udruge i dnevnog boravka te sveukupnoj pomoći i podršci u radu, a posebna zahvala upućena je Udruzi civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata, Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks” te učenicima Srednje škole „Pakrac“. Druženje se potom nastavilo uz pjesmu i svirku.