Lipik 3x3 Challenger 2018
Predstavljanje monografije Češka beseda Prekopakra 1907.-2007.

Bogatim programom prikazana stogodišnja povijest Češke besede Prekopakra

19.03.2017. 21:17 | 3270 pregleda | Lifestyle

Monografija Češka beseda Prekopakra 1907.-2007. autora Siniše Njegovana Stareka svečano je promovirana u prigodi Dana Grada Pakraca 18. ožujka u Češkom domu u Prekopakri uz bogat kulturno-umjetnički program i kazivanje povijesti Besede koja je kao značajna kulturna institucija održala identitet Čeha na području Pakraca sve do današnjih dana.

Piše:
Marko Barčan

- Knjiga je rezultat dugoročnog istraživanja i čuvanja pisane građe te vrijednog sakupljanja usmene građe koja iz dana u dan nestaje. Ona je vrlo vrijedna kronologija kulturne institucije i predstavlja jedan od najvažnijih čuvara češke baštine, rekao je prilikom predstavljanja recenzent dr.sc. Zdravko Palavra napomenuvši kako autor Siniša Njegovan Starek daje bogati pregled u prvom redu različite imigracije i nastanka same institucije, a da se rad Besede može pratiti preko nekoliko ključnih riječi koje je izdvojio. Prva riječ je "hospodách" - gostionica - mjesto gdje idu gospoda, gdje su se okupljali prvi autori i uvježbavaju prve predstave, druga je "dom" kao zgrada i kao mjesto u našim srcima, mjesto kulture i važnih zbivanja koje nas okuplja, treća je sama "Beseda", riječ iz staroslavenskog jezika, znači sastanak i mjesto okupljanja i zadnja ključna riječ su "ljudi", današnji potomci Čeha i njihovi preci koji su gradili dom i sudjelovali u stvaranju ove bogate baštine koja je na sreću sačuvana od zaborava zahvaljujući vrijednom radu autora, rekao je u svom stručnom viđenju Palavra.

Autor Siniša Njegovan Starek rekao je kako knjiga koju je napisao će sama kazivati o sebi, upravo na onaj način kako je napisano ili kako to bude čitatelj htio, a pri tom se zahvalio onima koji su mu na razne načine pomogli u radu i uređivanju knjige. Zahvalio se Ljerki Major (lektura monografije), Romani Žukina (korektura monografije), Mariji Vašatkova (prijevod na češki jezik), Jasni Molnar Kukić, Ireni Ivanović Lasta, Zdenki Lalić, Damiru Palatinušu i Zdravku Palavri kao i svima koji su sudjelovali u programu.

U bogatom programu mogli smo tako vidjeti kako Češka beseda Prekopakra i nakon 110 godina ima što pokazati te kroz pjesmu ples i glazbu nastavlja lijepu tradiciju svojih predaka koji su cijelo stoljeće umjetnost njegovali za sebe i drugima prikazivali svoje umijeće.  U djelovanju Besede možemo zaključiti kako nedostaje još samo glumačka sekcija koja je nekad bila iznimno jaka.

Kroz stogodišnju povijest Besede provele su nas učiteljice Ljerka Major i Dana Stakorova, u recitalu smo čuli Lea Žukinu, Jadranku Antunović MajorSandru Martinović Novosad, Jasnu Molnar Kukić i Moniku Lucić Fider dok su nam se pjesmom predstavili mješoviti pjevački zbor Besede pod ravnanjem prof. Jadranke Radonić Sirovica te Contesse čije dvije članice Marta Filipović i Kristina Zednik imaju češke korijene. Pjesmom su nastupile i Slavinka Plavček r. Kubalek, Josip Kubalek i Marija Brdal, a u plesu smo na pozornici mogli vidjeti Dječju skupina Besede pod vodstvom Jadranke Antunović te stariju plesnu skupinu Besede "Usmev".

Osnivačka skupština Besede održana je 13. veljače 1907. godine u prostorijama gostionice Laci Josipovića u Prekopakri, a prvu kazališnu predstavu članovi su izveli 1911. u Prekopakri dok su između dva rata glumci Besede odigrali preko 60 kazališnih predstava te izveli preko 50 estradnih programa i jednu operetu u više gradova. Češka paralelna škola u Prekopakri otvorena je 1927. godine, a 1929. godine započela je gradnja Češkog doma koji je otvoren 15. kolovoza 1931. godine, dio je iz zanimljive stogodišnje povijesti zapisan u knjizi iz koje se može vidjeti i pročitati kako Beseda kao i njeni članovi nisu imali sreće u sva tri rata te su pretrpjeli velika stradanja, pogibije ljudi, razaranja doma, uništenje opreme, dokumentacije, zabranjivan im je više puta i rad Društva no kultura i tradicija sačuvala se do danas, a sve je zapisano u dvojezičnoj monografiji koja nam na 264 stranice donosi kvalitetan pregled.

Svečanu promociju monografije Češka beseda Prekopakra 1907.-2007. svojom nazočnošću uveličali su gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te više predstavnika manjina koji su pomogli u izdavanju knjige, a kojima je na kraju promocije predsjednik Češke besede Prekopakra Antun Roček u znak zahvalnosti uručio primjerak monografije.

Više iz programa pogledajte u našoj FOTOGALERIJI Promocija knjige - Češka beseda Prekopakra 1907 - 2007 (18.3.17)