Sajam cvijeća 2018 960x150
CONTESSE U PRIGODI DANA GRADA PAKRACA

Promocija CD-a vokalnog sastava Contesse

20.03.2017. 08:33 | 1529 pregleda | Lifestyle

U utorak 21. ožujka u gradskoj vijećnici kompleksa Janković s početkom u 19 sati održat će se promocija CD-a vokalnog sastava Contesse koji čine izuzetno mlade i talentirane glazbenice ponikle u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac; Kristina Zednik (15), Marta Filipović (15), Ana Kobetić (14) i Sara Komljenović (13). Ovim događajem ujedno se i završava program u prigodi obilježavanja Dana Grada Pakraca.

Vokalna skupina Osnovne glazbene škole Pakrac osnovana je 2014. godine kao izdvojeni ansambl Velikog pjevačkog zbora pakračke Škole, a njezin nastanak potakao je zanimanje učenika viših razreda i njihova želja za posebnim repertoarom. Vokalnu skupinu od osam učenica tada je vodila mag. mus. Martina Bator, učiteljica Zbora. Po završetku školovanja i odlaskom nekolicine članica, Vokalna skupina doživjela je promjenu sastava – od 2015. broji četiri. Voditeljica je prof. Tea Silađi, učiteljica Zbora Osnovne glazbene škole Pakrac. Kroz to vrijeme ostvarile su više javnih nastupa, ne samo u Školi, a sudjelovale su i na međužupanijskim smotrama u sastavu Velikog školskog pjevačkog zbora. S njime su u prosincu 2015. izvele cjelovečernji božićni koncert u rodnom gradu, a u travnju prošle godine u istom su sastavu nastupale na Međunarodnom natjecanju dječjih pjevačkih zborova Vallis aurea cantat u Požegi gdje je zbor osvoji brončanu nagradu.
Članice Vokalne skupine zaslužne su za izvedbu mjuzikla “Snježno kraljevstvo“ u Hrvatskom domu u Pakracu 2014. godine. Od svibnja 2016. svojemu nazivu dodale su umjetničko ime „Contesse“ (grofice) koji za njih ima dvostruko značenje. Jedno se odnosi na njihovo glazbeno obrazovanje i jedinstvenu Školu smještenu u dvorcu grofa Jankovića, poznatom i po salonskom muziciranju. Drugo značenje dolazi iz izvedenice pojma „Contesse“ – Con te (tal. s tobom), tako karakteristično osobinom sve četiri nadarene učenice. Vokalni sastav „Contesse“ čine Kristina Zednik, Ana Kobetić, i Marta Filipović, tri bivše polaznice pakračke Osnovne glazbene škole, a četvrta članica Sara Komljenović, polaznica je VI razreda iste Škole. Njihov repertoar sastavljen je od niza popularnih skladbi, obrada klasične literature te duhovnih i klapskih napjeva. Ono što „Contesse“, uz boju vokala čini jedinstvenima jest način pjevanja i interpretacija različitih glazbenih stilova.
Redovite su gošće na koncertima i na različitim društvenim događanjima u Pakracu i Lipiku. U lipnju 2016. održale su svoj prvi samostalni cjelovečernji koncert, a u prosincu iste godine nastupile su uz požeški Tamburaški orkestar u Gradskom kazalištu Požega gdje su ostvarile izniman uspjeh kod publike i izvrsne kritike u više dnevnih listova. Sredinom veljače ove godine održale su samostalni koncert u Lipiku u sklopu 10. koncertne sezone u Lipiku, a u siječnju su snimile i svoj prvi album koji danas svečano promoviramo.

Kristina Zednik (Pakrac, 31. srpnja 2001.) upisala je Osnovnu glazbenu školu u rodnom gradu sa sedam godina, a gitaru je učila u klasi prof. Saše Babića. Na regionalnim natjecanjima mladih gitarista osvojila je drugu (2011., 2013.) i treću nagradu (2015.). Te 2015. godine natjecala se kao jedina predstavnica Škole u disciplini Solfeggio. Osim gitare učila je i klavir, od 2017. aktivno svira kontru u Tamburaškom orkestru Pakrac. Članica je dramske skupine Kulturno – prosvjetnog društva „Sloga“ i Crkvenog zbora, Godine 2010. nastupila je na Festivalu Glazbograd. Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja bila je članica Velikog zbora Osnovne glazbene škole Pakrac s kojim je redovito sudjelovala na međužupanijskim smotrama zborova i ostvarila više nastupa u Pakracu i Lipiku.

Ana Kobetić (Pakrac, 23. veljače 2003.) rano je upisala klavir na Osnovnoj glazbenoj školi gdje su odmah zamijećeni njezin senzibilitet i glazbena nadarenost. Svirala je na gotovo svakom koncertu u Školi i izvan nje, kao i na klavirskim smotrama u Slatini. Istodobno razvija ljubav za pjevanjem te već 2010. nastupa na Festivalu Glazbograd. Nekoliko godina kasnije prijavljuje se na Tamburaški dječji festival „Cvjetići glazbe“ u Pleternici na kojemu je 2015. osvojila druga, a 2016. prvo mjesto. Od prije dvije godine intenzivno svira brač u Tamburaškom orkestru Pakrac. Redovito nastupa kao vokalna solistica na koncertima matičnog Orkestra. Aktivna je članica Vokalnog sastava Vita Nova u pakračkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Marta Filipović (Pakrac, 3. rujna 2001.) kao nadareno dijete upisana je sa šest godina u Osnovnu glazbenu školu Pakrac. Obrazovanje je počela na Odsjeku za flautu te vrlo rano nastupa na koncertima. Istodobno razvija i svoj poseban vokalni potencijal kao stalna članica Velikog zbora matične Škole s kojim nastupa na smotrama i na natjecanjima. Sudionica je Festivala Glazbograd na kojem je pjevala 2010. godine. Po završetku osnovnog glazbenog obrazovanja, daljnje školovane, smjer flauta, nastavlja u klasi prof. Martine Faktor na Glazbenoj gimnaziji u Daruvaru. Također svira i klavir, a uz brojne nastupe aktivna je članica Crkvenog dječjeg zbora. Planira upisati Muzičku akademiju čime će Pakrac i na taj način biti bogatiji za još jednu akademsku glazbenicu.

Sara Komljenović (Pakrac, 2. prosinca 2003.) najmlađa je članica „Contessa“. U pakračku Osnovnu glazbenu školu krenula je ranije i upisala klavir, a trenutno je učenica VI. razreda. Kao talentirana pijanistica često nastupa na školskim koncertima, ali i izvan njih. Prije četiri godine sudjelovala je na festivalu mladih pijanistica u Varaždinu. Uz svoj instrument, pokazala je izrazito zanimanje za pjevanjem te je istodobno bila stalna članica Velikog zbora matične Škole i Zbora Osnovne škole Lipik s kojim 2015. osvaja brončanu nagradu na Međunarodnom natjecanju Aurea vallis cantat u Požegi. Na istom natjecanju, ali s pakračkim Velikim zborom, osvaja 2016. brončanu nagradu. Redovito nastupa i na međužupanijskim smotrama zborova. U Vokalnoj skupini pjeva od utemeljenja. Osim solističkih nastupa, muzicira u komornim sastavima.

Prof. Tea Silađi rođena je u Sinju gdje je završila niže glazbeno obrazovanje, a nastavila na klavirskom odjelu u Splitu u klasi prof. Olge Račić, daljnje visoko pijanističko školovanje nastavila je u Novom Sadu u klasi prof. art. Andreja Pregera. Na Sveučilištu „Juraj Dobrila“ u Puli studirala je glazbenu kulturu na Odsjeku za glazbu. Usavršavala se na seminarima kod uglednih svjetskih pedagoga te sudjelovala na više stručnih skupova i glazbeno – pedagoških seminara. Članica je međunarodnog violončelističkog natjecanja „Antonio Janigro“ i Međunarodnog pijanističkog natjecanja Pianoforte u Poreču. Dobitnica je priznanja za promidžbu i umjetnički angažman Odjela za glazbu Sveučilišta „Juraj Dobrila“ u Puli. Nastupala je na više samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te snimala za tv i radijske centre. Surađuje i snima djela poznatih umjetnika i skladatelja čije opuse izvodi. Nastupala je kao korepetitorica mnogim hrvatskih estradnim umjetnicima poput Lidije Percan, Tedija Spalata, Vinka Coce i Vlade Kreslina, ali i Slovenskom pjevačkom zboru „Encijan“ (2008. – 2011.). Djelovala je kao voditeljica i autorica aranžmana za Pjevački ansambl „Despina“ u okviru Makedonskog kulturnog foruma u Puli (2009. – 2011.). Autorica je skladbi i aranžmana dječjih pjesama te glazbe za kazališne predstave. Radila je na više glazbenih škola, a od 2012. djelatna je u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac kao pedagoginja za tri glazbene discipline (solfessio, zbor i korepeticija.)