Između kiše, snijega i niskih temperatura, imanje Saše Ćasića je 31. siječnja bilo okupano lijepim sunčanim vremenom. Slavilo se Vincekovo, uvijek prisutan gost bio je poznati vinar, Sašin mentor, Ivan Enjingi. O Vincekovu u novom broju Compasa piše naš Gastro Guru Drago Marter. Prenosimo njegov tekst u cijelosti.
Uz Martinje, Vincekovo je najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. To je dio tradicije i običaj da se posebnom ceremonijom obilježi otvaranje sezone radova u vinogradu . Stari običaji nalažu da za blagdan Sv. Vinka svaki vinogradar bez obzira na vrijeme dođe s prijateljima u vinograd, prinese darove lozi i započne rezidbu, loze koje se režu, škrope se vinom, na loze se vješaju kobasice i kulen kao darovi, kako bi urod bio što bolji.
Sv. Vinko je inače španjolski svetac, stare knjige govore da osim imena (Vincentius) nije imao posebne veze sa vinom, živio je u 4. st. kao mučenik i đakon u Saragozi u vrijeme poznatog Dioklecijana. Na slikama ga prikazuju kao stasitog mladića ogrnutog u „ dalmatiku“ odjeću dalmatinskih pastira koja je bila oznaka mučeništva. Poslije dugotrajnog mučenja umro je navodno 22. siječnja 304. godine n.e. Pokopan je u Valenciji, a njegove relikvije su poslije prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju i štuju. Tradicija slavljenja Vincekova se dovodi i u vezu s antičkim bogom vina Dionizom čije se slavlje održavalo uvijek krajem siječnja , na početku tog slavlja su se prvi put otvarale bačve s mladim vinom.
Obzirom da su za pakračko vinogorje u povijesti vezane „ velike vinske priče“ , a na sreću i danas se imamo pravo hvaliti vrhunskim ekološkim Ćasićevim vinima namjera nam je vratiti tradiciju i kulturu uživanja u vinu u ovom kraju. Već nekoliko godina trudimo se oživjeti stare običaje u vinogradu za Vincekovo i Martinje, namjera nam je ove godine organizirati „krštenje mošta“ i Martinje na prostorima vlastelinstva Janković u gradu te približiti običaje svim građanima. Napisali smo i svoje vlasitite REGULE VINSKE po kojima se provode običaji i procesije vezane za događanja u vinogradu. Po REGULAMA VINSKIM svaka ceremonija je praćena svirkom tamburaša, kušanjem starog i mladog vina te slasnim domaćim zalogajima.
Prije početka ceremonije svi nazočni prijatelji i gosti dužni su položiti zakletvu. Zaklinjem se ovom čašom i u njoj slatkom vinskom kapljicom, u ovoj poštenoj kući, pri zdravoj pameti, pred svima vama, a posebno pred obrazom prepoštovanog domaćina da ću ostati na vijeke vjeran prijatelj ovoj vinskoj kapljici. Tako mi pomogao otac vinski Bakhus, krstitelj Sv. Martin i podrumar Sv.Vinko.
Poslije prisege u vinograd se prinose darovi i obavlja prvo rezanje loze te se zaziva blagoslov vinskih bogova. Mi ovdje nazočni prijatelji, pred tobom ponizno stojeći, molomo te o Bakhuse za skrušenu pomoć , da očuvaš naše vinograde , vinare i seljake , kako bi nam sve zdravo bilo cijelu godinu. Sv. Vinko očuvaj nas od zime prehladne, od mraza zločestoga, vrućine paklene, od godine kišovite, od tuče ledene i peronospore ljute , krvavih žuljeva i slaboga uroda. Neka nam i ove godine u Obriježi kod Ćasića dobro rodi i bude podrum pun vina.
VESELI I ZDRAVI BILI I DOBROGA VINA PILI Samo za Vas piše GASTRO-GURU D. Marter
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.