Pivac - članci i rubrike
Pivac - članci i rubrike
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Lipik u znaku mirisa i okusa tradicije

02.10.2025. 11:03 | 3609 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Lifestyle

Jesen u našem Lipiku već tradicionalno donosi mirise i okuse domaćih specijaliteta koji okupljaju brojne posjetitelje i stvaraju opušteno i ugodno druženje. Uoči nadolazećih manifestacija – Ajvarfesta i Fišijade – pripremili smo vam posebno izdanje ispunjeno mirisima i okusima domaće kuhinje

Glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, donosi nam dva recepta koja spajaju tradiciju i umijeće – bakin ajvar i fiš na lipički način. Njegovi savjeti i koraci pripreme sigurno će vam pomoći da u vlastitim kuhinjama dočarate prepoznatljive okuse Lipika.

Dok se pripremamo za druženja na našim ulicama, trgovima i manifestacijama, vjerujemo da će ovo izdanje Compasa biti prava poslastica za sve ljubitelje dobre hrane i zajedništva.

BAKIN AJVAR

 

SASTOJCI:

5 kg crvene rog paprike

2,5 kg patlidžana

2 režnja češnjaka

5 l vode

2dcl octa

8 dcl ulja

1 jušna žlica soli

nekoliko ljutih feferona po želji

 

PRIPREMA:

Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Češnjak ogulite i očistite. U velikom loncu zagrijte pet litara vode s octom i jednom jušnom žlicom soli. Kada voda uzavre, stavite kuhati paprike 5–10 minuta, dok ne omekšaju. Kada ih izvadite iz vode, u istu stavite kuhati narezane patlidžane, također dok ne omekšaju. Zatim paprike i patlidžane dobro ocijedite od viška vode.

Patlidžane, paprike, češnjak i feferone sameljite u mašini za mljevenje mesa s nastavkom koji ima najmanje rupice. U dubokom loncu zagrijte ulje pa dodajte samljevenu smjesu od paprika, patlidžana, češnjaka i feferona. Smjesu pržite oko pola sata uz stalno miješanje.

Potom smanjite vatru i nastavite kuhati ajvar oko dva sata, dok ne postigne željenu gustoću. Gotovi ajvar ulijte u sterilizirane staklenke i ostavite ih preko noći da se ohlade. Staklenke možete sterilizirati tako da ih zagrijete u pećnici na 80 °C oko 10 minuta.

Ako imate više vremena, paprike i patlidžane možete ispeći na roštilju, u pećnici ili na drugi način po želji. Pečenjem se dobiva nešto intenzivniji i kvalitetniji okus ajvara, no sve ovisi o osobnom ukusu. Ako želite ljući ajvar, dodajte i ljute paprike prema želji.

Složenost pripreme: jednostavno

Vrijeme pripreme: 240 min

LIPIČKI FIŠ

 

SASTOJCI:

3 kg slatkovodne ribe šarana

1,3 l vode

2 dcl bijelog vina

0.5 kg luka crvenog

2 češnja češnjaka

3 žlice ulja

3 žlica slatke crvene paprike

1 žlica ljute papričice

sol

papar u zrnu

 

PRIPREMA:

Ribu očistite, narežite na potkove i dobro posušite. Crveni i bijeli luk očistite, operite i posušite, zatim ga sitno nasjeckajte kako bi se bolje izdinstao. U kotlić dodajte ulje i zagrijte ga, a zatim ubacite nasjeckani luk i dinstajte dok ne poprimi zlatnožutu boju. Moj je savjet da dodate malo bijelog vina, kako bi alkohol ishlapio, a ostala samo aroma vina. Kada vino ishlapi, dodajte vodu i začine te ostavite da dobro prokuha.

Prije nego što dodate ribu, obavezno kušajte juhu. Važno je da tada izbalansirate okuse, jer nakon što stavite ribu, juha se više ne miješa – u suprotnom bi se riba mogla raspasti, što treba izbjeći. Kada dobijete željeni okus juhe, dodajte ribu i lagano je kuhajte 15 minuta, pazeći da se ne raspadne. Neki na kraju dodaju još malo bijelog vina, no to ovisi o željenom okusu.

Fiš ne smije biti preljut, već umjereno ljut, kako bi se osjetio okus ribe. Ako pretjerate s ljutinom, okus ribe izgubit će se i osjetit ćete samo ljutinu. Glavu i rep od šarana možete dodati u juhu tijekom kuhanja kako biste dobili još bogatiji okus.

Uz fiš možete poslužiti i tjesteninu po želji.

Složenost pripreme: jednostavno

Vrijeme pripreme: 60 min

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.