


Jesen u našem Lipiku već tradicionalno donosi mirise i okuse domaćih specijaliteta koji okupljaju brojne posjetitelje i stvaraju opušteno i ugodno druženje. Uoči nadolazećih manifestacija – Ajvarfesta i Fišijade – pripremili smo vam posebno izdanje ispunjeno mirisima i okusima domaće kuhinje
Glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, donosi nam dva recepta koja spajaju tradiciju i umijeće – bakin ajvar i fiš na lipički način. Njegovi savjeti i koraci pripreme sigurno će vam pomoći da u vlastitim kuhinjama dočarate prepoznatljive okuse Lipika.
Dok se pripremamo za druženja na našim ulicama, trgovima i manifestacijama, vjerujemo da će ovo izdanje Compasa biti prava poslastica za sve ljubitelje dobre hrane i zajedništva.
SASTOJCI:
5 kg crvene rog paprike
2,5 kg patlidžana
2 režnja češnjaka
5 l vode
2dcl octa
8 dcl ulja
1 jušna žlica soli
nekoliko ljutih feferona po želji
PRIPREMA:
Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Češnjak ogulite i očistite. U velikom loncu zagrijte pet litara vode s octom i jednom jušnom žlicom soli. Kada voda uzavre, stavite kuhati paprike 5–10 minuta, dok ne omekšaju. Kada ih izvadite iz vode, u istu stavite kuhati narezane patlidžane, također dok ne omekšaju. Zatim paprike i patlidžane dobro ocijedite od viška vode.
Patlidžane, paprike, češnjak i feferone sameljite u mašini za mljevenje mesa s nastavkom koji ima najmanje rupice. U dubokom loncu zagrijte ulje pa dodajte samljevenu smjesu od paprika, patlidžana, češnjaka i feferona. Smjesu pržite oko pola sata uz stalno miješanje.
Potom smanjite vatru i nastavite kuhati ajvar oko dva sata, dok ne postigne željenu gustoću. Gotovi ajvar ulijte u sterilizirane staklenke i ostavite ih preko noći da se ohlade. Staklenke možete sterilizirati tako da ih zagrijete u pećnici na 80 °C oko 10 minuta.
Ako imate više vremena, paprike i patlidžane možete ispeći na roštilju, u pećnici ili na drugi način po želji. Pečenjem se dobiva nešto intenzivniji i kvalitetniji okus ajvara, no sve ovisi o osobnom ukusu. Ako želite ljući ajvar, dodajte i ljute paprike prema želji.
Složenost pripreme: jednostavno
Vrijeme pripreme: 240 min

SASTOJCI:
3 kg slatkovodne ribe šarana
1,3 l vode
2 dcl bijelog vina
0.5 kg luka crvenog
2 češnja češnjaka
3 žlice ulja
3 žlica slatke crvene paprike
1 žlica ljute papričice
sol
papar u zrnu
PRIPREMA:
Ribu očistite, narežite na potkove i dobro posušite. Crveni i bijeli luk očistite, operite i posušite, zatim ga sitno nasjeckajte kako bi se bolje izdinstao. U kotlić dodajte ulje i zagrijte ga, a zatim ubacite nasjeckani luk i dinstajte dok ne poprimi zlatnožutu boju. Moj je savjet da dodate malo bijelog vina, kako bi alkohol ishlapio, a ostala samo aroma vina. Kada vino ishlapi, dodajte vodu i začine te ostavite da dobro prokuha.
Prije nego što dodate ribu, obavezno kušajte juhu. Važno je da tada izbalansirate okuse, jer nakon što stavite ribu, juha se više ne miješa – u suprotnom bi se riba mogla raspasti, što treba izbjeći. Kada dobijete željeni okus juhe, dodajte ribu i lagano je kuhajte 15 minuta, pazeći da se ne raspadne. Neki na kraju dodaju još malo bijelog vina, no to ovisi o željenom okusu.
Fiš ne smije biti preljut, već umjereno ljut, kako bi se osjetio okus ribe. Ako pretjerate s ljutinom, okus ribe izgubit će se i osjetit ćete samo ljutinu. Glavu i rep od šarana možete dodati u juhu tijekom kuhanja kako biste dobili još bogatiji okus.
Uz fiš možete poslužiti i tjesteninu po želji.
Složenost pripreme: jednostavno
Vrijeme pripreme: 60 min
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.