LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
Agroinfo

Poljoprivredni prilog: Stiglo nam je i ljeto!

30.06.2018. 09:46 | 1413 pregleda | Kolumne

Piše:
Željko Klaić

Poslije blagih zimskih mjeseci, pomalo iznad prosječne temperature zabilježene su i tijekom proljetnih mjeseci. Takve vremenske prilike zapravo su omogućile odvijanje kvalitetnih poljodjelskih radova u optimalnim rokovima.

Operacije kao osnovnu obradbu, gnojidbu i sjetvu, zaštitu od korova i bolesti ozimina, vrijedni naši ratari tako su i izveli. Rezultat su usjevi dobre kondicije te obećavajućih i kvalitetnih prinosa.

Kako ratare, tako je i voćare zabrinulo pomicanje vegetacije petnaestak dana unaprijed. Izostankom hladnoća i kasnih proljetnih mrazeva i ti su strahovi i bojazni nestale. Preostale su sada kvalitetne pripreme za završetak žetve (koja je usput rečeno već u tijeku), a najranije sorte voća su pobrane ili se beru (kruške i jabuke).

Unatoč povišenim temperaturama prvih proljetnih mjeseci pa i određenim temperaturnim oscilacijama, pčelari su ipak doživjeli relativno dobar početak pčelarske sezone. Raspored oborina bio je zadovoljavajući, proljetnice su rano i obilno procvale, a pčelinje zajednice većinom su se dobro razvile.

Stočari su prve otkose livada i djetelinsko - travnih smjesa spremili na vrijeme.