Upit2
Lipik banner
Medianno
MARTINA PLEŠE BESTIĆ – BAKA MRAZ

U kući Bake Mraz vrijeme je stalo

26.12.2017. 08:53 | 2104 pregleda | Intervju

Lipičanka Martina Pleše Bestić posljednjih nekoliko godina u predbožićnom periodu mijenja svoje uobičajeno ruho i pretvara se u Baku Mraz. S njom smo razgovarali o samoj ideji i realizaciji već naveliko poznatog projekta pod nazivom „Kuća Bake Mraz“.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako ste došli na zamisao o projektu Kuće Bake Mraz i kad je zapravo sve započelo? Zašto baš Baka Mraz?

Ideja je realizirana prije četiri godine, iako smo o njoj razmišljali i nekoliko godina prije toga. Sestra Ivana je predložila da neiskorišteni prostor nekadašnjeg obiteljskog obrta pretvorimo u  Kuću Bake Mraz, a ja sam odmah poduzela sve aktivnosti kako bi se taj projekt realizirao. Ideja nam ne manjka, samo rijetko pronađemo vremena realizirati sve što imamo zamišljeno.

Mnogi me pitaju zašto baš Baka Mraz? S obzirom na to da je uvijek Djed Mraz u središtu pozornosti, mi smo htjeli dati naglasak na važnost ženske uloge.

Kako je reagirala lokalna zajednica na Vaš projekt?

Lokalna zajednica je od samih početaka uz nas, od najmlađih do najstarijih. Grad Lipik je prepoznao ideju i pružio nam potrebnu potporu na svakom koraku.

Imate li pomoć obitelji i prijatelja u svemu ovome što radite za dječicu Lipika?

U projekt smo uključile roditelje premda oni toga nisu bili svjesni. Nije bilo jednostavno preuzeti prostor nekadašnjeg obiteljskog obrta i dvorišta. Zamislite da vam djeca krenu u projekt pretvaranja kuće u igraonicu djece i to za vrijeme blagdana, tako su i oni prešli iz uloge roditelja u ulogu vilenjaka koji su svoja vrata otvorili svima. Bez njih ovo ne bi bilo moguće i oni su nam potpora u svemu što radimo. Obitelj Žunčić također pomaže već četiri godine, a posebice ističem sestričnu Marianu koja je bitan dio naše obitelji i kako kažem od milja - vanjski suradnik. Prijatelji i radni kolege također.

Kako se snalazite s ukrasima, odnosno rekvizitima za Kuću? Koliko traje uređenje Kuće Bake Mraz?

Svaku godinu projekt potpomažu i naši sugrađani u vidu raznih donacija i posudbe radnih materijala.  Dosadašnjih godina su u posudbi i doniranju materijala sudjelovali Slobodan Katunar, Dalibor Horvat, Osnovna škola Lipik , OGŠ Pakrac i NK Lipik 1925. Tvrtke Frutarija, Studenac, Podravka i obitelj Šubert, također nas prate od samog početka tako da su za djecu uvijek osigurani pokloni, voda, sokovi , prigodne grickalice, kolači, voće. Ove godine u poklonima su se našle i kuglice za bor Coca-Cole, tvrtke Hellenic.

Kakav je program unutar Kuće Bake Mraz? Koliko posjetitelja godišnje imate?

Prethodnih godina uređenje je trajalo dva, tri mjeseca po cijele dane. Ove godine uređenje je trajalo kraće. Prvu godinu je bilo najteže jer nismo imali skoro ništa od ukrasa, a i uvjeti rada nisu bili idealni. Na ukrasima smo radili mjesecima, a svatko je imao svoje zaduženje. Svake godine stvaramo nove ukrase. Nije nam bio cilj otići u trgovinu i kupiti gotov materijal, već stvoriti nešto osobno i drugačije, posebice iz razloga što smo imali ograničena financijska sredstva. Cilj nam je iskoristiti sve postojeće materijale te stvoriti nešto novo vlastitim rukama. Veliku pozornost pridajemo detaljima i sve mora biti točno onako kako smo zamislili, posebno kod mene.

U program je uključeno crtanje, bojanje, gledanje crtića, pjevanje, plesanje, naša posebna igra: božićni inspektori gdje posjetitelji Kuće Bake Mraz ocjenjuju sve što smo radili, pisanje pisama Djeda Mrazu, pisanje knjige dojmova i želja kao i druge aktivnosti. Svi radovi koje djeca bojaju, crtaju, popis dobre djece, pisanje knjige dojmova čuvaju se od prve godine, tako da danas - sutra kada djeca narastu moći će pronaći svoje želje i radove i prisjetiti se trenutaka provedenih u Kući Bake Mraz u Lipiku. Radove smo obećali djeci čuvati zauvijek! Prvi dan djecu dočekuje Baka Mraz, a drugi dan Djed Mraz. Baka Mraz svake godine ima drugačiji zadatak, Tako je prethodnih godina čitala priče, repala, a ove godine je jela previše slatkiša pa je postala zaboravljiva i izgubila svoje papuče, torbu sa slatkišima i svijetleći štap. Djeca i vilenjaci joj pomažu u potrazi. Kuća Bake Mraz ne bi bila potpuna da se svake godine ne organiziraju razne humanitarne akcije gdje roditelji i djeca pomažu potrebitima što je bit Božića koju bi voljeli prenijeti i na ostale dane kroz godinu.

Posjetitelja je zaista mnogo svake godine. Ivana Pleše, voditeljica Turističke agencije Lira organizira dolaske iz okolnih gradova, tako da svaku godinu imamo sve veći broj posjetitelja. Za našu djecu kuća bude otvorena dva dana, a cijeli tjedan prije toga kuća bude otvorena za ostale organizirane dolaske vanjskih škola, tako smo prošle godine imali rekordan broj posjetitelja. Posjetilo nas je oko 600 posjetitelja koji su imali uključen posjet ergeli Lipik, vožnju vlakićem Lipik Express, program Kuće Bake Mraz i posjet Božićnom parku.

Zašto se od ove godine Kuća nalazi na drugoj lokaciji za razliku od prethodnih?

Promijenili smo lokaciju jer je naš dvorišni objekt postao malen za toliki broj ljudi te uvjeti za rad nisu bili idealni, a želimo da djeci i roditeljima bude ugodno.

Uspijevate li uskladiti obiteljske i poslovne obveze u ovim blagdanskim danima, s obzirom na intenzitet posla?

U kući Bake Mraz vrijeme je stalo što znači da na nekoliko dana zaustavljamo vrijeme kako bi uživali u dječjim radostima i na trenutak se vratili u djetinjstvo. Cijelu godinu radimo na raznim projektima, posla je zaista puno i rijetko kad imamo vremena predahnuti. Čak i kada "odmaramo" smišljamo nove projekte i pronalazimo nove aktivnosti kojima ćemo se baviti, tako da u biti nikada ne stajemo. Tempo je zaista brz kroz cijelu godinu te često puta nismo u mogućnosti provesti vrijeme sa svojom djecom i ostalima - ne onoliko koliko bi trebale. Tako se dogodi da mnogi moraju uskakati u čuvanju naših klinaca kako bi stigle obaviti sve poslove ili ih vodimo sa sobom te ih uključujemo u rad.  Ovakvim tempom je zaista teško uskladiti sve obaveze.  Radimo ponekad i van svojih mogućnosti, a isto tako trebamo biti majke, domaćice... Ove godine nam je bilo posebno teško pošto smo  prije Kuće Bake Mraz provele petnaest dana u bolnici - obje s teškom upalom pluća. U bolnici smo  radile iz bolničkog kreveta. Ivana je koordinirala raznim aktivnostima, ja sam pomagala, a po izlasku iz bolnice odmah smo se s radnim kolegama bacile na posao uređenja Božićnog parka, šatora, Kuće Bake Mraz, zabavnog programa i oglašavanja.

Planirate li sljedećih godina i dalje nastavljati s realizacijom Kuće Bake Mraz? Postoje li neke nove zamisli?

Naravno da se planiramo i dalje baviti ovim aktivnostima, evo već nas očekuje i uređenje našeg Zekograda u sklopu Uskršnjeg sajma, tako da predaha nema.