banner sezame okoliš
Lipik banner
AS obrt
TATJANA BENKOVIĆ, RAVNATELJICA DJEČJEG VRTIĆA KOCKICA LIPIK

Svake godine sve više djece u vrtiću

02.02.2018. 10:29 | 2282 pregleda | Intervju

Od listopada 2012. godine Tatjana Benković je ravnateljica lipičkog Dječjeg vrtića Kockica u kojem je prethodno 17 godina radila kao odgojiteljica.

Iza nje je prva godina drugog mandata i s njom smo razgovarali o aktualnom stanju u vrtiću kao i o potrebama koje ima ova ustanova.

Piše:
Sezame.pr

Koliko je ove školske godine upisano djece u Dječji vrtić Kockica Lipik?

U vrtić je upisano ukupno 172 djece od čega je 138 upisano u matični vrtić u Lipiku, a 34 djece je upisano u područni vrtić u Poljani.

Djeca u Lipiku rade u šest odgojnih skupina, dodatna skupina je igraonica i predškola koja je organizirana u poslijepodnevnom terminu dok u Poljani imamo još jednu mješovitu odgojnu skupinu i predškola je u poslijepodnevnom terminu s 8-ero djece.

U odnosu na prijašnje godine je li to povećanje ili smanjenje broja djece?

Mi svake godine imamo tendenciju povećanja broja djece, a ilustracija toga je podatak da smo 2012., kada sam izabrana na mjesto ravnateljice, u vrtiću smo imali upisano ukupno 128 djece.

Kako onda objašnjavate da je lani u Osnovnu školu Lipik upisan samo jedan razred prvašića?

Mi u našoj ustanovi imamo djece iz Japage i Šeovice koji teritorijalno pripadaju Pakracu i u školu kreću u Pakrac,a imamo i djece iz Pakraca. Sličan slučaj je i s Klisom odakle djeca dolaze kod nas u vrtić, ali zbog bolje organizacije prijevoza kreću u školu u Pakrac. U našem vrtiću imamo i nešto djece iz samog Pakraca, neka djeca dobiju odgodu tako da ima dosta razloga koji utječu na broj upisanih prvašića.

No ove godine očekujem da će u školu ponovno biti upisana dva prva razreda.

 

53 predškolca – garancija dva razreda prvašića?

Na osnovu čega to zaključujete?

U redovnom programu našeg vrtića imamo 31 dijete predškolskog uzrasta, a ovom broju treba dodati još 22 djece koja su upisana u izvanredni program predškole (14 u Lipiku i 8 u Poljani).

To znači da mi ove godine imamo 53 predškolske djece što bi, uz sve ranije spomenute okolnosti, trebalo biti dovoljno za dva razredna odjeljenja.

Program predškole provodimo u trajanju 250 sati, od 1. listopada do 31. svibnja. Predškola je zakonski obavezna i za roditelje je besplatna. Vrtići dobivaju 20 kuna po djetetu od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a 20 kuna od županije Požeško – slavonska županija, navedena novčana sredstva koriste se isključivo za nabavu didaktike. Plaće za odgojiteljice koje rade s djecom u predškoli osigurava osnivač – Grad Lipik. Djeca koja polaze kraći program predškole dobivaju užinu i napitke, a voda im je uvijek na dohvat ruke. To se sve ostvaruje zahvaljujući dobroj organizaciji i preraspodjeli hrane.

Rekli ste da je već godinama prisutna tendencija povećanja broja djece. Postoji li zbog toga potreba i za povećanjem prostora?

Postoji i neke preinake sam napravila već nakon dolaska na mjesto ravnateljice, kada sam sobu za sastanke prenamijenila u prve jaslice. Sada nam se pojavila potreba za prostor za još jednu mlađu odgojnu skupinu i u tijeku su pregovori s Centrom za pružanje usluga u zajednici Lipik, odnosno Domom za djecu Lipik i Gradom Lipikom da nam za naše potrebe ustupe dio prostora Centra. Tu bi smjestili druge jaslice, odnosno djecu starosti od 2 do 3 godine i to grupa od 15 do 17 djece.

Što se tiče Poljane tamo već godinama vrtić radi u prenamijenjenom prostoru Društvenog doma i potrebna je izgradnja novog vrtića. Sva potreban dokumentacija za izgradnju je ishodovana i još uvijek tražimo neki povoljan izvor financiranja izgradnje.  

Koliko je zaposlenih u Dječjem vrtiću Kockica Lipik?

Ukupno je u vrtiću zaposleno 28 ljudi, od čega 20 stručnog kadra i 8 zaposlenih kao tehničko osoblje, dakle kuharice i spremačice i tajnica. Do studenog prošle godine smo imali i četiri kuhara pripravnika. Jednu kuharicu smo zadržali zbog prelaska u drugu zgradu i formiranja već spomenute skupine II jaslice.

Idu li u vaš vrtić i djeca s posebnim potrebama?

Imamo u redovnom programu dvoje djece s posebnim potrebama i svako od to dvoje djece, osim što je u određenoj dobnoj odgojnoj skupini, ima i svog odgojitelja.

 

Cijena od 300 do 500 kuna

Koje su cijene usluga vrtića i ima li problema s naplatom?

Imamo tri vrste cijena usluga vrtića. Cijena od 300 kuna za dijete uključuje doručak i užinu bez spavanja, 400 kuna je doručak, užina i ručak bez spavanja, a 500 kuna je kompletna usluga 10-satnog odnosno 11- satnog programa jer vrtić ima jutarnje dežurstvo od 5,30 sati. Moram ovdje reći da je ekonomska cijena koštanja vrtića mjesečno 1.700 kuna od čega Grad Lipik sufinancira 75% dok ostalih 25% sufinanciraju sami roditelji.

Što se tiče naplate nema nekih većih problema.

Posljednjih godina vrtić je bio i pravi malo gradilište? Koji su najznačajniji radovi na samo objektu?

Značajna sredstva smo uložili u sigurnost, prije svega u antistresne podloge koje su vrlo važne za sigurnost djece, ali i odgojiteljima olakšavaju rad. U popločenje terase vrtića uložili smo 58.000 kuna. Antistresnim podlogama smo obložili i samo dvorište u vrijednost 16.000 kuna zahvaljujući čemu smo dobili certifikat za sigurno dvorište.

Imali smo problema s delinkventima koji su izvan radnog vremena, u večernjim satima dolazili na prostor terase vrtića pa smo uložili 10.000 kuna u video nadzor i od tada neželjenih posjetitelja više nema.

Lani smo napravili novu i modernu ogradu oko igrališta, zahvaljujući vlastitim sredstvima, vrijednosti oko 90.000 kuna. Ta investicija se pokazala opravdanom, osim što je ljepša, ograda je sigurnija, viša, stabilnija i osvijetljena je.

Inače, svake godine u didaktičku opremu ulažemo minimalno 20.000 kuna, plus sredstva koja od ministarstva dobijemo za program predškole, dok smo primjerice u igračke i slikovnice lani uložili oko 12.000. U tom smislu možemo reći da nam je oprema nova i suvremena.

Tijekom 2015. godine provedene su pripreme, a u 2016. godini napravljena i puštena u rad Sunčana elektrana snage 8,58 kW i instalacija solarnog sustava za pripremu potrošne tople vode kao potpora postojećem sustavu. Potvrda je to uspješne implementacije sustava upravljanja energijom. Brojčani pokazatelji kažu da je očekivana godišnja ušteda energije 13.232,00 kWh, a odnos ukupno planiranih sredstava i očekivane godišnje uštede 12,03 kn/kWh. Procjena smanjenja emisija stakleničkih plinova (specifični faktor emisije COel. energije 0,33, prirodni plin 0,202) je 3,71 tCO2/god.

Dječji vrtić, uz financijska sredstva Grada i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to u vrijednosti 229.000 kuna te time dodatno nadogradio i proširio usvojena načela društveno odgovornog poslovanja kroz ciljeve usmjerene na poboljšanje energetske učinkovitosti i povećanje svjesnosti o važnosti održivog gospodarenja energijom, jer briga o gospodarenju energijom izravno i neizravno ima utjecaja na okoliš, širu zajednicu i klimatske promjene.

Koji su dodatni programi i aktivnosti koje organizira i pruža vaš vrtić?

Roditelji i djeca još u ponudi imaju dva programa verificirana od ministarstva i to sportsku igraonicu i učenje engleskog jezika i za oba programa imamo veliki interes. Programe organiziramo dva puta tjedno, dakle osam sati mjesečno.

Djeca i zaposlenici sudjeluju na brojnim manifestacije koje se održavaju u Lipiku, a sudjelujemo i na natječajima. Tako smo lani, na natječaju koji je provodio trgovački lanac KTC „Najkreativniji vrtićanci“ osvojili prvu nagradu, poklon bon u vrijednosti od 3.000 kuna i to u konkurenciji čak 64 vrtića iz cijele Hrvatske.

 

Potreba za „lokalnim“ voćem i povrćem

Koliko su u postupku nabavke proizvoda potrebnih za svakodnevno funkcioniranje, uključeni lokalni proizvođači?

Imamo ugovore s četiri lokalna OPG-a; OPG Škevin od kojih nabavljamo kozje mlijeko i kozji sir, zatim OPG Karolj od kojih nabavljamo sok, sirupe i pekmez od aronije te OPG Jozipović iz Donja Obrijež od kojih nabavljamo bučino ulje i orahe, a od OPG Horvat kupujemo batat. Mi imamo još potreba za prehrambenim proizvodima, prije svega za voćem i povrćem (osim jabuka) i ukoliko netko ima registriranu takvu djelatnost i ponudu, neka nam se slobodno javi.

Uglavnom, ponosna sam na vrlo kvalitetan jelovnik koji imamo, a što nam je potvrdila i komisija koja nas je provjeravala u postupku dobivanja statusa „Grad prijatelj djece“.

Na kraju vaša poruka čitateljima?

Moram naglasiti da je posao odgojitelja danas sve teži i zahtjevniji, ali bez obzira, to je uzvišen poziv. To je zvanje, a ne zanimanje. U svom „Smislu za čuđenje“ Rachel Carlson je 1956. godine o ulozi odgojitelja napisala: „Iskreno vjerujem da za dijete, a i za njegove roditelje koji ga žele voditi, znanje nije ni upola tako važno kao osjećaj. Ako činjenice predstavljaju sjemenke koje izrastaju u znanje i mudrost, tada su emocije i osjeti plodna zemlja u kojoj te sjemenke rastu.

Godine ranog djetinjstva su vrijeme kada se priprema ta zemlja. Jednom kada se emocije razviju: smisao za lijepo, uzbuđenje novim i nepoznatim, osjećaj suosjećanja, žaljenja, obožavanja ili ljubavi – tek tada ćemo posegnuti za znanjem o uzroku naše emocionalne reakcije. Kada jednom otkrijemo emocije – ona traju. Važnije je utabati put djetetu da ono poželi nešto saznati, nego ga staviti na dijetu bogatu činjenicama koje ono nije spremno usvojiti“.