Ajvar fest i Fišijada okupili brojne ekipe i posjetitelje
Piše:
Matija Kulhavi
Kombinacija Ajvar festa i Fišijade i ove se godine pokazala kao pun pogodak. Uz odlično vrijeme, sjajan ugođaj i pozitivnu atmosferu, sudionici su uživali u nezaboravnom danu ispunjenom zabavom.
Kajgana od 1000 jaja oduševila posjetitelje
Sve je započelo Slavonskim doručkom, koji je poslužio kao uvertira u poznate lipičke manifestacije. Kajganu od čak 1000 jaja pripremili su članovi Mjesnog odbora Lipik, pod budnim okom glavnog kuhara Toplica Lipik, Alena Tutića.
U Antunovcu se radi najbolji ajvar
Deveti po redu lipički Ajvar fest okupio je 13 ekipa s područja Lipika i Pakraca, kao i iz okolnih naselja, ali i timove iz Požege, Kutine, Novske, Samobora te Varaždinskih Toplica, čiju je ekipu predvodila gradonačelnica Dragica Ratković. Najbolji ovogodišnji ajvar pripremila je ekipa Mjesnog odbora Antunovac, dok je drugo mjesto također otišlo u Antunovac, ali ovaj put Udruzi žena. Treće mjesto ponovno je osvojila ekipa Gradskog društva Crvenog križa Novska.
Prvoplasirana ekipa osvojila je električnu peku, dok je dehidrator voća i povrća otišao drugoplasiranoj ekipi. Trećeplasirani su nagrađeni multipraktikom. Nagrade, kao i zahvalnice i priznanja, uručio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana, a svim sudionicima su dodijeljene i posebne zahvalnice.
Ajvar fest je započeo u 9 sati podjelom paprike i patlidžana u lipičkom parku podno Jelkinog brijega. Miris pečene paprike i patlidžana širio se zrakom, dok su ekipe na prigodno ukrašenim štandovima užurbano pripremale sastojke. Natjecatelji su pripremali papriku, patlidžan i luk na svoj jedinstveni način, kako bi postigli što bolji konačni proizvod.
Vrijeme je bilo savršeno za kuhanje na otvorenom, a vesela atmosfera među ekipama dodatno je pojačana glazbenom podlogom benda Ukradeno vrijeme. Nakon predaje uzoraka, tročlani ocjenjivački žiri, koji su činili glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić, predsjednik MO Lipik Bore Tutić i djelatnica Gradske knjižnice Pale Beluškova, ocijenio je uzorke prema četiri kriterija: okusu, boji, izgledu i gustoći.
Željko Bubalo i Probušeni kotlić pripremili najbolji fiš i odnijeli pobjedu
Danas je održana i tradicionalna lipička Fišijada, koja je ove godine privukla 69 ekipa. Uz natjecanje, posjetitelji su mogli uživati i u nastupu lipičkih mažoretkinja.
Najbolji fiš pripremio je Željko Bubalo i njegova ekipa "Probušeni kotlić" iz Garešnice. Drugo mjesto osvojila je Janja Jularić iz Velike Kopanice, dok je treće mjesto pripalo Tomi Kovaču iz Cerne.
S obzirom na sve veću konkurenciju, četveročlani žiri nije imao lak zadatak. Njegovi članovi, lokalni gastronomski prvaci – ugostiteljica Nada Zeljković, vlasnik restorana "Nada" i "Vrata Slavonije" Aleksandar Šubert – Miki te fiš majstori Renato Marinić i Kristijan Katušić, ocjenjivali su natjecatelje prema izgledu ribe, boji, gustoći i okusu fiša.
Ove godine, na Fišijadi su sudjelovale ekipe iz cijele Slavonije i šire. Osim iz Lipika i Pakraca, natjecatelji su pristigli iz Zagreba, Kutine, Daruvara, Garešnice, Velikih Zdenaca, Novske, Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Cerne, ali i iz Zadra. Svaka ekipa dobila je 3 kg šarana te sve potrebne sastojke i pribor za natjecanje, a Grad Lipik je posjetiteljima osigurao besplatan gradski fiš, kojeg je pripremio Renato Marinić.
Nagrade pobjedničkim ekipama uručio je gradonačelnik Vinko Kasana. Prvoplasirana ekipa osvojila je veliki kotlić i poklon bon od 100 €, drugo mjesto donijelo je kotlić za fiš i poklon bon od 50 €, dok je treće mjesto nagrađeno setom noževa i poklon bonom od 30 €.
"Izuzetno smo zadovoljni velikim odazivom na najveću županijsku Fišijadu i želimo zahvaliti svim sudionicima," izjavio je Hrvoje Kovačić, direktor Turističke zajednice Grada Lipika za Compas.
Mirko Ćumurdžić najbrži u hvatanju šarana
Lov u mutnom, tradicionalna atrakcija lipičke Fišijade, ponovno je privukla veliki interes publike. Ova zabavna i izazovna igra, u kojoj natjecatelji hvataju ribu golim rukama u zamućenoj vodi, bila je pravi hit i ove godine.
Pobjedu je odnio Mirko Ćumurdžić (OPG Lalić), koji je bio brži u hvatanju šarana od svog konkurenta Darka Šobata (Šume Hala). Njihovo natjecanje izazvalo je oduševljenje kod okupljenih, koji su uživali u ovom jedinstvenom prizoru.
Dan otvorenih vrata Studenca i Revija pasa Grada Lipika
Posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi, kao i u ponudi lokalnih OPG-ova i poduzetnika. Oni najmlađi su se mogli zabaviti na toboganima napuhancima,. Osim obilaska izložbeno-prodajnih štandova moglo se provozati i kočijom Državne ergele Lipik ili se provozati turističkim vlakićem Grada Lipika.
Obilježavanju Franciškova u Lipiku se i ove godine pridružila tvornica mineralne vode - lipički Studenac koja je organizirala "Dan otvorenih vrata u Studencu, a održana je i prva Revija pasa Grada Lipika o čemu ćete više moći čitati u narednim objavama.
Proslava gastronomije i tradicije u savršenoj jesenskoj atmosferi
Ajvar fest i Fišijada, omiljene jesenske manifestacije koje organiziraju Turistička zajednica Grada Lipika, Grad Lipik, LIRA i Lipkom, ove su godine još jednom potvrdile svoj status vrhunskih događanja. U srcu Lipika, pod krošnjama stoljetnih stabala, brojni posjetitelji uživali su u bogatstvu mirisa, okusa i tradicionalne slavonske gostoljubivosti.
S više od 70 ekipa koje su sudjelovale u pripremi ajvara i fiša, manifestacije su ispunile grad veseljem i zabavom, uz sjajnu atmosferu i prijateljsko natjecanje. Uz bogatu ponudu domaćih specijaliteta, glazbene nastupe i raznovrsne aktivnosti za posjetitelje, Ajvar fest i Fišijada postali su pravi praznik zajedništva i lokalne tradicije.
Organizacija je bila na vrhunskom nivou, a grad i njegovi partneri pokazali su još jednom kako se tradicionalne vrijednosti mogu spojiti s modernim duhom i stvoriti nezaboravan doživljaj za sve generacije. Lipik se i ove godine potvrdio kao središte kulturno-gastronomskih događanja, u kojem se prošlost i sadašnjost spajaju u slavlju dobrog okusa i druženja.
FOTOGALERIJA I
FOTOGALERIJA II
(Foto: Matija Kulhavi; Dinko Kliček / Compas.hr)