MB2024v
Grad Lipik_drugi banner
MB2024h
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Spoj jednostavnosti i vrhunskih okusa

15.10.2024. 08:14 | 1036 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

U najnovijem izdanju Compasa, glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, donosi niz jedinstvenih recepata koji će vas inspirirati svojom raznovrsnošću i maštovitošću. Bilo da preferirate file svinjetine u bogatom umaku od crnog vina i čokolade, profinjenu škarpinu aromatiziranu narančom, ili svjež i lagan obrok sa svinjetinom i povrćem,  ova jela ističu najbolje od sezonskih namirnica. Ove kulinarske kreacije jednostavne su za pripremu, a svojom harmonijom okusa idealno će začiniti vaš stol.

 

FILE U UMAKU OD CRNOG VINA I ČOKOLADE

SASTOJCI:

800 g filea svinjskog

Sol

Papar

50 g maslaca

1 dcl vina crnoga

100 g tamne čokolade

 

PRILOG:

Pohani krumpir

600 g krumpira

Sol

2 jajeta

50 g brašna

50 g krušnih mrvica

20 g parmezana

1 dcl ulja suncokretovog

 

PRIPREMA:

File očistimo od masnoće i žilica, te ga narežemo na odreske debljine 3 cm. Posolimo i popaprimo, a najbolje bi bilo da odstoje začinjeni na hladnome 24 sata. Potom zagrijemo tavu i dodamo maslac. Kada se maslac otopi, stavimo filete na vrući maslac da se zapeku s obje strane. Pečemo ih po 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju rumenu boju. Zatim ih stavimo na tanjur i zamotamo u foliju da malo odstoje.

Na masnoću iz tave dodamo vino i crnu čokoladu, uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi i sjedini s vinom. Kuhamo još oko 10 minuta na laganoj vatri da se umak reducira. Kada je umak reduciran, dodamo malo papra, a potom vratimo filete i tekućinu iz njih. Ostavimo filete u tavi da se pirjaju još 5 minuta na laganoj vatri, ugasimo vatru i poslužimo uz prilog.

Krumpir ogulimo, operemo i posušimo. Narežemo ga na ploške i malo posolimo. U tri posude pripremimo jaja koja umutimo s malo soli, brašno i krušne mrvice pomiješane s parmezanom. Ploške krumpira prvo dobro uvaljamo u brašno, zatim u jaja, pa u mješavinu krušnih mrvica i parmezana. U posudu ulijemo ulje prikladno za duboko prženje i stavimo na laganu vatru da se ugrije. Kad se ulje ugrije, pohamo krumpir. Kada krumpir poprimi zlatnožutu boju, vadimo ga i stavljamo na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Pohani krumpir poslužimo uz glavno jelo.

 

ŠKARPINA AROMATIZIRANA S NARANČOM

 

SASTOJCI:

600 g filea škarpine

Maslinovo ulje 1 žlica

Sol

Škrobno brašno 1 mala žlica

Naranče 2 komada

20 g. maslaca

 

PRILOG:

Pire od brokule

300 g brokule

200 g krumpira

Žlica maslaca

2 žlice kiselog vrhnja

2 žlice parmezana

Sol

Papar

Muškatni orašćić 

 

PRIPREMA:

File škarpine posolimo i ostavimo kratko da upije sol. U tavu stavimo maslinovo ulje, a kada se dovoljno zagrije, stavimo peći file škarpine, prvo na stranu s kožom. File pritisnemo kako bi se koža ravnomjerno zapekla i spriječilo savijanje. Zatim pečemo još 2 minute s druge strane. Nakon što smo ispekli sve filete, odložimo ih na pliticu.

U tavu u kojoj se pekla škarpina dodamo maslac da se rastopi. Dok se maslac topi, ocijedimo naranče i naribamo malo korice, te dodamo sok u otopljeni maslac. Ostavimo umak da se reducira otprilike 5 minuta, a pred kraj ga zgusnemo s malo škrobnog brašna razmućenog u vodi. Ako je umak od naranče previše kisel, slobodno dodamo malo šećera kako bi ublažili gorčinu, ali zadržali dozu kiselosti. Sklonimo s vatre i ostavimo da se malo prohladi. Prilikom serviranja, pokapamo umak po škarpini, koju poslužujemo s kožom prema gore.

Brokulu razdvojimo na manje cvjetove i operemo, a krumpir ogulimo, operemo i narežemo na manje komade. Krumpir i brokulu skuhamo zajedno u slanoj vodi, zatim procijedimo. Pomoću gnječilice za krumpir, ili još bolje štapnog miksera, propasiramo povrće. Dodamo maslac, vrhnje i parmezan. Po potrebi još malo posolimo, dodamo papar i muškatni oraščić, te sve zajedno još jednom dobro propasiramo dok ne dobijemo jednoličnu kremastu smjesu. Odmah poslužimo uz ribu.

 

POZDRAV LJETU

SASTOJCI:

500 g. svinjetine

Sol

Papar

1 glavica lika crvenog

1 režanj bijelog luka

1 paprika crvena

1 paprika zelena

1 paprika žuta

Ulje suncokretovo

100 g rajčice

 

PRILOG:

Riža

180 g bijele riže

480 ml vode

Sol

15 g  maslaca

 

PRIPREMA:

Svinjetinu operite i narežite na trake, zatim meso posolite i popaprite. Potom operite, očistite i narežite svo povrće na trakice. U tavu stavite ulje, a kada se ulje zagrije, dodajte svinjetinu i naglo je sotirajte dok ne dobije rumenu boju. Kada meso dobije rumenu boju, izvadite ga na pliticu. U istu tavu, na masnoću od mesa, dodajte povrće i pirjajte dok ne omekša. Povrće posolite i popaprite. Kada povrće omekša, vratite svinjetinu i tekućinu koju je ispustila, te sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Po želji dodatno posolite i popaprite te poslužite uz rižu.

Rižu operite u cjedilu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. U posudu za kuhanje stavite rižu zajedno s vodom i solju. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, zatim smanjite vatru na najmanju moguću razinu. Poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije svu vodu, što bi trebalo trajati oko 18-20 minuta za bijelu rižu.

Kad je riža gotova, uklonite posudu s vatre i ostavite je poklopljenu još 5-10 minuta da se zrna riže dodatno ispare. Dodajte maslac u rižu i promiješajte dok se ne sjedini. Maslac će riži dati dodatni okus i teksturu. Kuhana riža je spremna za posluživanje uz glavno jelo.

 


Toplice Lipik_640x200_tekst