TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Slatki zalogaji i mediteranski užitak iz ruku vrhunskog kuhara

26.03.2025. 07:51 | 896 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Lifestyle

U posljednjem broju mjesečnika Compas donijeli smo vam provjerene recepte iz kuhinje Toplica Lipik, koje je pripremio njihov glavni kuhar Alen Tutić. Strastveni ljubitelj tradicionalnih jela, chef Tutić se ovoga puta posvetio dvjema neodoljivim delicijama koje savršeno odgovaraju ovom godišnjem razdoblju.

Chef nam je otkrio provjereni recept za savršeno mekane i prozračne krafne. Bilo da ih posipate šećerom u prahu, punite omiljenim pekmezom ili umočite u čokoladni preljev, ove će krafne oduševiti i velike i male.

Uz slatki užitak, Tutić donosi i recept za ljubitelje morske kuhinje – hrskavu pohanu škarpinu s prilogom od blitve na dalmatinski način. Ova jednostavna, ali iznimno ukusna kombinacija spoj je lagane ribe i zdravih mediteranskih namirnica, idealna za sve koji žele uživati u uravnoteženom obroku, a pritom se prisjetiti okusa Jadrana.

Bilo da se odlučite za slatki ili slani specijalitet, jedno je sigurno – uz ove provjerene recepte, uživanje u vrhunskoj hrani zajamčeno je!

POHANA ŠKARPINA

SASTOJCI

800 g škarpine file

100 g brašna

100 g prezli

2 jaja

prstohvat soli

1 litra suncokretovog ulja

Blitva na dalmatinski

1 kg blitve

500 g krumpira

maslinovo ulje / žlica jušna

2 režnja bijelog luka

PRIPREMA

Škarpinu operite i posušite, zatim je posolite i ostavite nekoliko minuta da filet upije sol.

U međuvremenu, u zasebne posudice pripremite brašno, prezle i razmućena jaja koja ste malo posolili. File najprije uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Ponovite postupak sa svim filetima.

U posudu ulijte ulje i lagano ga zagrijte. Kada se ulje zagrije, stavite ribu pohati i pržite je dok ne dobije zlatno-žutu boju. Pohanu ribu izvadite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.

Blitvu narežite na manje komade, operite i stavite kuhati u kipuću slanu vodu dok ne omekša. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice, zatim ga skuhajte u vodi. Kada je kuhan, procijedite ga i stavite u posudu. Blitvu također procijedite, dobro ocijedite i dodajte u krumpir.

Lagano posolite, dodajte maslinovo ulje i usitnjeni češnjak, pa sve nježno promiješajte kako ne biste zgnječili krumpir.

Broj porcija: 4 porcije

Vrijeme pripreme: 45 min

Složenost pripreme: jednostavno

KRAFNE

SASTOJCI

250 ml toplog mlijeka

1 svježi ili suhi kvasac

4 žlice šećera

2 žumanjka

4 žlice ulja

2 žlice ruma ili rakije

1 vanilin šećer

500 g glatkog brašna

prstohvat soli

prstohvat praška za pecivo

limunova korica

2 litre suncokretovog ulja

 

ČOKOLADNI PRELJEV

200 g čokolade

50 g maslaca

PRIPREMA

Zagrijte mlijeko da bude mlako, pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta, dok ne nabubri.

U većoj posudi pjenjačom umutite jaje, šećer, ulje, rum i vanilin šećer, pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli, limunovu koricu i prstohvat praška za pecivo. Zamijesite tijesto, a ako bude potrebno, dodajte još malo brašna kako biste dobili glatko tijesto. Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).

Kada se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko premijesite. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 2 cm. Po potrebi dodatno pobrašnite tijesto kako vam se ne bi lijepilo.

Okruglom modlom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ako želite, možete im izbušiti rupu. Ostavite krafne da se dižu na toplom – trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija dovoljno topla.

U duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije. Ulje je spremno kada uronite drvenu kuhaču u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru tada malo smanjite kako biste održavali toplinu ulja.

Prvo pržite one krafne koje su se najviše digle. Kada ih stavljate u ulje, prvo uronite njihovu gornju stranu (onu koja nije bila na pobrašnjenoj površini). Pržite po 3 do 4 krafne odjednom.

Nakon otprilike 60 sekundi vilicom podignite krafnu – ako je rumena, odmah je preokrenite na drugu stranu i pecite dok i ona ne porumeni. Gotove krafne ocijedite na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.

Čokoladni preljev

Zagrijte maslac do vrenja, maknite s vatre i umiješajte natrganu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, pa u čokoladu uronite gornji dio krafni. Možete koristiti i bijelu čokoladu te dodati šarene mrvice za ljepši izgled.

Broj porcija: 10 porcija

Vrijeme pripreme: 60 min

Složenost pripreme: složenije

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.