Uskrs je vrijeme obiteljskih okupljanja, zajedničkih obroka i uživanja u tradicionalnim delicijama. Kako bi vaš blagdanski stol bio još bogatiji, glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, pripremio je dva sjajna recepta koji će oduševiti sve ukućane i goste.
Glazirana šunka, sočna i aromatična, s bogatom medenom glazurom i mirisnim začinima, prava je zvijezda svakog uskrsnog stola. A za lagano, ali jednako ukusno predjelo, tu je kremasta pašteta od tune, koja se brzo priprema i savršeno slaže s tostom ili krekerima.
Isprobajte ove recepte i unesite dodatni okus i toplinu u svoje uskrsno slavlje!
SASTOJCI
6 kg šunke (bez kosti)
2 srednje mrkve
1 poriluk
1 luk crveni
1 žličica crnog papra
1 žličica sjemenki korijandera
1 štapić cimeta
3 lista lovora
Glazura od meda
100 grama smeđeg šećera
50 ml crnog vina
10 ml octa
125 grama meda
klinčić po želji
PRIPREMA
Stavite šunku u veliku zdjelu i u potpunosti je prelijte vodom. Dodajte narezane mrkve, poriluk, luk, papar, sjemenke korijandera, štapić cimeta i lovorov list. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte tri sata na laganoj vatri, tako da voda lagano struji. Tijekom kuhanja uklanjajte pjenu i nečistoće koje se mogu nakupiti na površini vode. Po potrebi povremeno dolijevajte kipuću vodu.
Kada je šunka kuhana, ostavite je da se malo prohladi kako bi glazura lakše prianjala.
Za glazuru stavite šećer, vino, ocat i med u posudu i miješajte na laganoj vatri. Kada zakuha, smanjite temperaturu i kuhajte još 3-4 minute, dok ne dobijete sjajni tamni sirup. Ne ostavljajte bez nadzora, jer lako može iskipjeti.
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Položite šunku na dasku i uklonite kožu, ostavljajući ravnomjerni sloj masti. Masnoću zarežite u uzorak mreže tako da dobijete kvadratiće, pazeći da ne zarežete meso. U središte svakog kvadratića utaknite klinčić.
Stavite šunku na pladanj za pečenje i prelijte je polovicom glazure. Pecite 15 minuta. Zatim prelijte ostatkom glazure i pecite još 25-35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, povremeno je prelijevajući glazurom iz lima.
Kad je gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta prije rezanja i posluživanja.
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj porcija: 10 porcija
Složenost pripreme: jednostavno
SASTOJCI
3 velike konzerve tunjevine
3 krastavca
2 režnja češnjaka
20 grama maslaca
2 žlice majoneze
1 žličica senfa
1 žlica soka od limuna
peršinov list po želji
2 žlice maslinovog ulja
sol
papar
PRIPREMA
Priprema domaće paštete od tune jednostavnija je nego što mislite, a gotova je za svega nekoliko minuta. Prvi korak je ocijediti tunu – stavite je u sito i lagano pritisnite vilicom kako biste uklonili višak tekućine. Zatim sve sastojke ubacite u blender ili ih usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Kušajte paštetu i po želji dodajte još soli, papra ili limunova soka za savršen okus. Prije posluživanja ostavite je u hladnjaku da se lagano stisne.
Poslužite uz tost, krekere ili tortilje i uživajte u bogatom okusu domaće paštete od tune.
Dodatni savjeti za pripremu
Za još bogatiji okus, paštetu možete obogatiti dodatnim sastojcima poput kapara, maslina ili sušenih rajčica, koji će joj dati poseban mediteranski štih. Ljubitelji intenzivnijih aroma mogu dodati malo nasjeckanog češnjaka. Paštetu za serviranje možete posuti sjeckanim svježim peršinom, vlascem ili prstohvatom limunove korice kako biste pojačali svježinu okusa. Kako bi pašteta ostala svježa, čuvajte je u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite unutar dva do tri dana.
Vrijeme pripreme: 30min
Broj porcija: 10
Složenost pripreme: jednostavno
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.