Pivac - članci i rubrike
Pivac - članci i rubrike
Mirisi pečene paprike ispunili Lipik

Ajvar fest donio veselje i nagrade

04.10.2025. 16:47 | 6334 pregleda | Objavio: Matija Kulhavi | Rubrika: Lifestyle

Kombinacija Ajvar festa i Fišijade i ove se godine pokazala kao pun pogodak. Uz sunčano vrijeme, bogatu gastronomsku ponudu i odličnu atmosferu, Lipik je bio domaćin manifestaciji koja je privukla brojne posjetitelje i sudionike.

Kajgana kao uvod u dan

Program je započeo tradicionalnim Slavonskim doručkom. Članovi Mjesnog odbora Lipik, pod vodstvom glavnog kuhara Toplica Lipik, Alena Tutića, pripremili su čak 400 porcija kajgane. Na meniju su bila četiri jela: jaja sa špekom, jaja s kobasicom, jaja s paprikom i jaja sa sirom. Posjetitelji su uživali u toplom i ukusnom zalogaju koji je poslužio kao savršena uvertira u nastavak manifestacije.

Deseti Ajvar fest – Klisa odnijela pobjedu

Jubilarni, deseti po redu lipički Ajvar fest okupio je 12 ekipa s područja Lipika, Pakraca i okolnih naselja, ali i goste iz Požege, Garešnice te Kiseljaka (BiH). Ekipa iz Kiseljaka stigla je pod vodstvom načelnika općine Mladena Mišurića Ramljaka, čime je manifestacija dobila i međunarodni karakter.

Najbolji ajvar ove godine pripremila je ekipa Klisa, a nagradu je predstavniku ekipe Slavku Lukačiću uručio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Kiseljaka, dok je treće osvojila Udruga Hrvatski pleter iz Pakraca.

Pobjednici su osvojili električni grill, drugoplasirani blender s nastavcima, a trećeplasirana ekipa cjedilo za agrume. Nagrade, priznanja i zahvalnice uručio je gradonačelnik Kasana, naglasivši važnost zajedništva i očuvanja tradicije. Program je vodio poznati voditelj Dražen Kocijan Kocka.

Mirisi, glazba i dobro raspoloženje

Ajvar fest započeo je ujutro, u 9 sati, podjelom paprike i patlidžana u lipičkom parku podno Jelkinog brijega. Miris pečenih paprika i patlidžana širio se gradom, dok su natjecateljske ekipe na prigodno ukrašenim štandovima užurbano pripremale sastojke na svoj način.

Tročlani žiri – kuhar Alen Tutić, dr. Ivan Beluškov i ugostitelj Aleksandar Šubert Miki – ocjenjivao je uzorke prema okusu, boji, izgledu i gustoći. Dok se kuhalo i ocjenjivalo, za dobru atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav Lipa iz Gaja, a posjetitelji su uživali u glazbi, druženju i veseloj energiji manifestacije.

FOTOGALERIJA

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.