banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
Kazališni kutak

U Hrvatskom domu održana predstava „Nora - trenutak pobune“

12.04.2018. 15:07 | 976 pregleda | Lifestyle

U izvedbi zagrebačke umjetničke organizacija Tragači iz Kazališta KNAP Centra kulture na Peščenici, jučer je u pakračkom Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ održana kazališna predstava „Nora - trenutak pobune“, nastala prema dramskom djelu Henrika Ibsena „Nora - kuća lutaka“.

Piše:
Matija Kulhavi

Za razliku od prethodnih kazališnih izvedbi, koje su bile poprilično posjećene, jučerašnjoj je predstavi prisustvovalo samo četrdesetak posjetitelja koji su imali priliku uživati u sjajnoj izvedbi Jelene Hadži-Manev, Zijada Gračića i Mladena Kovačića.

Ova predstava se odvija po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba na predstavi „Nora - kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža prati se nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela – i hoće li itko?

Uz to što podsjeća na Ibsenovu „Noru“ kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava prikazuje i kako izgledaju kazališne probe u današnjem svijetu, ali postavlja i važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u našoj svakodnevici.