LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Srednja škola Pakrac

Recepti naših srednjoškolaca za zdrave i ukusne obroke

09.02.2019. 16:18 | 851 pregleda | Lifestyle

U čitavom nizu aktivnosti koje su se povodom obilježavanja Dana crvenih haljina proteklog tjedna odvijale na području Lipika i Pakraca, svoj obol su dali i učenici Srednje škole Pakrac.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako bi prevenirali moždani udar poželjno je baviti se tjelesnom aktivnosti, živjeti bez stresa, redovito kontrolirati krvni tlak, šećer u krvi, zdravo živjeti, zdravo se hraniti.

Učenici Srednje škole Pakrac u srijedu su servirali zdravi obrok i proveli jednu od aktivnosti prevencije moždanog udara. Jelovnik se sastojao od integralnog domaćeg kruha, paštete od graha, paštete od tune, namaza od slanutka, salate od piletine, voćne salate, smoothia, pokoje zdrave slastice kao što je medenjak, domaće zvjezdice i energetske kuglice. Također, tu su se našli i zdravi napitci, poput kave i zelenog čaja.

Donosimo Vam nekoliko recepata iz njihovog jelovnika:

Pašteta od graha: potreban vam je bijeli kuhani grah, kuhana cikla, crveni luk, češnjak, papar, sol i maslinovo ulje, sve štapnim mikserom složite u smjesu od paštete i mažite na domaći kruh.

Namaz od slanutka: kuhani slanutak, žličica kurkume, češnjak, sol i maslinovo ulje, štapnim mikserom doradite do željene gustoće nanesite na integralni kruh.

Energetske kuglice: 500 grama zobenih pahuljica, 100 grama grožđica, 100 grama brusnica, 100 grama mljevenoga lana, 50 grama chia sjemenki, 50 grama kakaa, 200 grama kokosovog ulja, 100 grama meda. Suho voće namočiti, oprati i ocijediti dodati u suhe sastojke sjediniti s medom i kokosovim uljem i oblikovati zdrave kuglice za novi dan

Dobar tek!

Jelovnik su složili učenici 5b razreda smjer medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege uz pomoć Ane Tidlačko i Vesne Božić.