Delfin
LIPIK test
Medianno
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

Otvorena retrospektivna izložba radova umjetnice Branke Uzur

17.05.2019. 09:10 | 593 pregleda | Lifestyle

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2019. u Muzeju Grada Pakraca u četvrtak, 16. svibnja, svečano je otvorena retrospektivna izložba radova hrvatske umjetnice Branke Uzur, podrijetlom Pakračanke.

Piše:
Matija Kulhavi

Večeras otvaramo izložbu jedne zaista posebne umjetnice, Branke Uzur. Moram reći da je ovo jedna od najvrjednijih izložbi dosad održanih u našem Muzeju jer se radi o jednom iznimnom likovnom i umjetničkom opusu vrhunske umjetnice i zato hvala njezinom bratu Dobrici, zahvaljujući kojem se ova izložba i održava u Pakracu.“, kazala je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca

Izložbu je svečano otvorio Dobrica Uzur, a posjetitelji su imali priliku vidjeti izrazitu raznovrsnost i raznolikost umjetničkog izraza Branke Uzur koja možda dosad u Hrvatskoj i nije postigla prepoznatljivost i valorizaciju kakvu njezin opus zaslužuje, vjerojatno i zbog toga što je od kraja osamdesetih živjela izvan domovine.

Od 16. svibnja do 12. lipnja u pakračkom muzeju bit će izloženi radovi ove iznimne umjetnice koja je svoj umjetnički izričaj našla u mediju keramike, a posjetitelji će moći vidjeti njezin osebujni umjetnički opus kroz keramoskulpture, uporabnu keramiku, crteže i slike koje su nastajale od samog početka njezinog umjetničkog djelovanja pa sve do njezine smrti 2013. godine.

 

FOTOGALERIJA

Umjetnički opus Branke Uzur izuzetan je po mnogočemu, zato se nadamo kako će publika kojoj ga po prvi put predstavljamo prepoznati te vrijednosti i poruke koje u sebi nosi, te osjetiti još uvijek živi i materijalizirani umjetnički duh ove prerano preminule umjetnice. Djelo ovakve vrijednosti svakako zaslužuje novi život kroz interakciju s publikom, kao i očuvanje od zaborava umjetnice koja je zbog različitih životnih okolnosti u domovini nedovoljno prepoznata. Izložba u Muzeju grada Pakraca mali je doprinos tom prepoznavanju izuzetne umjetničke osobnosti čije djelo daleko nadilazi granice zemlje u kojoj je rođena.“, Muzej grada Pakraca