LIPIK test
Delfin
Medianno
4. GASTRO MANIFESTACIJA NACIONALNIH MANJINA U SIRAČU

Mađari i Talijani na tradicionalnoj Gastro manifestaciji u Siraču

25.05.2019. 22:54 | 966 pregleda | Lifestyle

Sad već tradicionalna, četvrta po redu, Gastro manifestacija nacionalnih manjina u organizaciji Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, održana je u središtu Sirača u subotu, 25. svibnja, a među brojnim manjinskim društvima, ondje su nazočili i predstavnici naših lokalnih udruga - Zajednica Talijana Lipik, Društvo Mađara Lipik i Društvo Mađara Pakrac.

Piše:
Matija Kulhavi

Sirač tako na neki način već četvrtu godinu za redom krajem svibnja postaje središte multikulturalnosti ovog kraja u kojem se okupljaju brojni predstavnici nacionalnih manjina, gurmani, novinari, političari, znatiželjnici i svi oni koji vole i koje privlači činjenica da je prehrana svojevrsna nematerijalna kulturna baština svakog naroda.

Tako su svi oni koji su se protekle subote našli u Siraču imali priliku degustirati čitav niz gastro delicija koje su se našle na stolovima manjinskih društava, poput talijanske konjske salame, mađarskog graha, gulaša i fiš paprikaša ili pak romske sarme. Bila su tu i češka, rusinska, njemačka i austrijska društva sa svojim slatkim delicijama, a kasnije je upriličen i prigodni kulturno-umjetnički program tijekom kojeg su manjine predstavile dio svojeg folklora.

FOTOGALERIJA