LIPIK test
Delfin
Medianno
BLAGDAN SVIH SVETIH U BUKOVČANIMA

Tradicija u Bukovčanima - zvonjava i druženje za pokojne

01.11.2019. 21:27 | 1171 pregleda | Lifestyle

U Bukovčanima se blagdan Svih svetih tradicionalno obilježava na ponešto drugačiji način. Naime, običaj nalaže da se okupe mještani, njihova rodbina i prijatelji te uz vatru i druženje tijekom cijele večeri zvone za svoje pokojne na mjesnom zvonu.

Piše:
Matija Kulhavi

Kao i ranijih godina, tako se i ovaj put u velikoj prostoriji, uređenoj upravo za ovakva događanja, obiteljskog doma Ivana Adžijevića, predsjednika Mjesnog odbora Bukovčani, okupio veliki broj rodbine i prijatelja, njih četrdesetak, među kojima su bili lipički gradonačelnik Vinko Kasana i njegov zamjenik Slobodan Katunar.

Zvonjava obično počne kad se smrači, negdje oko 17 sati, a zvoni se za pokojne. „Zvonari“ se naizmjenično mijenjaju jer svi žele barem jednom pozvoniti, čak i oni najmlađi. Upravo zbog toga se zvoni dok god druženje traje.

Nije neobično da ovakva druženja često potraju dugo u noć, a uz jelo i piće se prepričavaju razne zgode i prisjećanja, ne samo iz sadašnjih, nego i iz onih davnih vremena njihovih predaka, zbog kojih su ovakva sastajanja povodom blagdana Svih svetih i upriličena.

ZVONIK U BUKOVČANIMA

Zvonik u Bukovčanima postoji oko 150 godina, a obnovljen je u listopadu 2015. godine. Samo zvono je izrađeno 1890. godine, doznali smo od Ivana Adžijevića. Čini se da je zvono proizvedeno u Krakowu, a zanimljiva je činjenica da su na njemu urezana imena od Ivanovih predaka, Antuna i Kate Adžijević koji su 1939. kupili zvono za selo.

FOTOGALERIJA