Delfin
Delfin
Medianno
MUZEJ GRADA PAKRAC

Svečano otvorena izložba slika Eugena Varzić

15.11.2019. 09:53 | 1141 pregleda | Lifestyle

U Muzeju grada Pakraca 14. studenog svečano je otvorena izložba slika Eugena Varzić "Ludus". Ovaj, zaista posebni slikar, po prvi put se predstavio u Pakracu i to putujućom izložbom koja je započela svoj put u Đakovu, umjetnikovom rodnom mjestu, nastavila se izložbom u Zagrebu, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Motovunu i svoje ovogodišnje putovanje završava upravo u pakračkom Muzeju.

Piše:
Compas

Prisutnu publiku, koja nije krila oduševljenje viđenim umjetninama, pozdravila je ravnateljica pakračkog Muzeja Jelena Hihlik, a osim samog autora, o njegovom je radu govorila samostalna kustosica Sonja Švec Španjol, mag. hist. art. - „Slikarstvo Eugena Varzića obilježeno je kontinuiranim istraživanjem, eksperimentiranjem i razvojem. Nerv koji uvijek propituje, te tjera i gura umjetnika prema naprijed rezultirao je novim radovima objedinjenim pod nazivom Ludus. Ime karakterizira osjećaj prisutan prilikom stvaranja – trenutka unutar kojeg je slikarstvo Eugena Varzića doseglo stupanj kada slikanje postaje užitak, a igra proces u vremenu. Tematsko područje i dalje ostaje isto – svijet figuracije s motivima ljudskog lika u formi portreta ili autoportreta, no pristup u obradi motiva i sadržaja se značajno mijenja. Svaka slika postaje slika-koncept, te svojom snagom može stajati samostalno u prostoru, neovisno od drugih djela nastalih u istom periodu. Svaka slika je istovremeno traganje, propitkivanje i zauzimanje stava.

Glazbeni obol svečanosti otvorenja ove izložbe dao je i nagrađivani Duo KuKa kojeg čine učenici pakračke Osnovne glazbene škole Staša Kukić na flauti i Leon Kaurin na harmonici, pod vodstvom mentorice Marije Golub.

Već dan nakon svečanog otvorenja, danas, u petak 15.11. u 18.00h bit će održana i radionica slikanja uživo na kojoj će ovaj vrsni umjetnik pojasniti svoju tehniku i način slikanja.

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta je nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte, te surađivao na međunarodnim likovno umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu, kod Eloy Moralesa i Antonio Garcia Lopeza. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima . Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su postavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu.

Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti, u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis ) biva uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte.

FOTOGALERIJA