Delfin
Delfin
Medianno
OBILJEŽAVANJE 29. OBLJETNICE POČETKA DOMOVINSKOG RATA

Natea Perinović pobjednica prvog Dječjeg festivala domoljubne pjesme

29.02.2020. 09:14 | 1230 pregleda | Lifestyle

Prigodom obilježavanja 29. obljetnice početka Domovinskog rata u organizaciji Grada Pakraca, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Osnovne glazbene škole Pakrac 28. veljače u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" održan je prvi Dječji festival domoljubne pjesme učenika osnovnih škola "Croatio iz duše te ljubim" čiji naziv je festivalu ustupio sam autor jedne od najljepših domoljubnih pjesama, Ante Sikirić.

Piše:
Matija Kulhavi

Neposredno pred početak samog festivala publici se u ime organizatora obratila ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac Alfreda Petani Grafina koja je naglasila kako ustanova kojoj se nalazi na čelu radi na brendiranju ovog festivala te nastoji da se on upiše u intelektualno vlasništvo kao jedini dječji festival domoljubne pjesme u Hrvatskoj. Ona je kazala i to da su animirali sve one osnovne škole koje se nalaze u mjestima koja su imala doticaja s Pakracom u smislu početka Domovinskog rata pa se tako osim učenika pakračke osnovne škole za nastup na festivalu prijavio i učenik V. osnovne škole Bjelovar.

Predsjednik Gradskog vijeća Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić jedan je od inicijatora održavanja ovog dječjeg festivala domoljubne pjesme. Stoga, kako je i sam kazao, nakon što su deset godina provodili projekt "Mladi i Domovinski rat", inspiraciju za ovaj festival dobio je tako što je upoznao mladu pjevačicu Niku Pastuović koja ga je oduševila svojom interpretacijom domoljubnih pjesama, ali i svojim stavovima pa je predložio ravnateljici OGŠ Pakrac pokretanje ovog festivala što je u konačnici rezultiralo i njegovom realizacijom u sklopu obilježavanja 29. obljetnice početka samog rata.

Prisutnima se obratila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je istaknula ponos održavanjem ovakvog festivala te je zahvalila Miroslavu Ivančiću, kao predsjedniku Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te ravnateljici glazbene škole Alfredi Petani Grafina koji rade na obilježavanju ove obljetnice kako bi Pakrac ostao zapamćen po tome da je ovdje započela obrana cjelokupne Republike Hrvatske.

Na festivalu je nastupilo deset učenika osnovnih škola: Tena Badrov (Dajem ti srce zemljo moja), Đenet Behrami (Ne dirajte mi ravnicu), Fran Bralo (Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj), Stefani Škariot (Ne dirajte mi ravnicu), Stjepan Kiš (Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj), Anela Klačmer (Dajem ti srce zemljo moja), David Filipović (Croatio iz duše te ljubim), Vita Jirasek (Zemlja dide mog), Natea Perinović (Dajem ti srce zemljo moja) i Branimir Ulovec (Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj), a osim nastupa natjecatelja, publika je mogla uživati i u nastupu Tamburaškog orkestra i pjevačkog zbora Osnovne glazbene škole Pakrac te u prekrasnoj izvedbi domoljubnih pjesama talentirane mlade pjevačice Nike Pastuović.

U konačnici, stručni žiri kojeg su činili Tea Silađi ( predsjednica žirija; učiteljica teoretskih predmeta i zbora te korepetitorica u OGŠ Pakrac), Lara Piletić (učiteljica tambure u OGŠ Pakrac), Željko Romić (učitelj gitare u OGŠ Pakrac), Pero Baschiera (umirovljeni policajac, branitelj, predstavnik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i dugogodišnji član gradskih pjevačkih zborova Pakraca i Lipika) te posebna glazbena gošća Nika Pastuović odlučili su da je pobjednica prvog Dječjeg festivala domoljubne pjesme učenika osnovnih škola "Croatio iz duše te ljubim" Natea Perinović kojoj je ovom prigodom uručena i nagrada, poklon bon u iznosu od 1.500,00 kuna. Drugo mjesto i poklon bon u iznosu od 1.000,00 kuna osvojio je Stjepan Kiš, dok je Stefani Škariot osvojila treće mjesto i poklon bon od 500,00 kuna.

FOTOGALERIJA