Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
Gdje sunce zalazi, a ljepota se uzdiže

Marino Selo, pitoreskno naselje na krajnjem zapadu naše županije

22.05.2020. 14:36 | 2076 pregleda | Lifestyle

Marino Selo nalazi se na krajnjem zapadu Požeško-slavonske županije, na tromeđi s Bjelovarsko-bilogorskom i Sisačko-moslavačkom županijom. Administrativno pripada Gradu Lipiku, a okružuju ga naselja Poljana, Antunovac, Ribnjaci i Kaniška Iva.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

 

Do Marinog Sela se dolazi cestovnim priključkom na prometnicu Poljana - Daruvar u Antunovcu, a na samom ulazu u mjesto dominira obnovljeni spomenik Presvetog Trojstva, nadomak kojeg se nalazi i spomenik podignut Blajburškom žrtvama iz Marinog Sela te žrtvama Križnog puta.

Površina ovog najzapadnijeg lipičkog naselja iznosi 8,40 četvornih kilometara, a prema posljednjem popisu stanovništva Republike Hrvatske iz 2011. godine u naselju živi 312 stanovnika. Naravno, uskoro ćemo saznati ponešto podrobnije brojke jer nam 2021. godine slijedi novi popis stanovništva.

Žitelji Marinog Sela pretežno se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u blizini naselja su Ribnjaci gdje se nalaze uzgajališta slatkovodne ribe što čini gospodarsku okosnicu mjesta.

Stanovnici se okupljaju uglavnom kroz rad lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Udruge žena i nogometnog kluba Jovača. Nogometno igralište se nalazi na jednom kraju naselja, dok je na drugom lovačka kuća „Šumska vila“, a lovci iz Marinog Sela provode svoje aktivnosti kroz Lovačko društvo „Slavuj“ iz Gaja.

U samom središtu mjesta dominira rimokatolička crkva sv. Ivana Krstitelja iz 1924. godine, a ljetos je svetu misu pred oko 250 okupljenih vjernika iz Marinog Sela, Gaja, Antunovca i okolnih naselja služio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Inače, prije nepune dvije godine, Grad Lipik i članovi Mjesnog odbora su se pobrinuli da se kod crkve izgradi parkiralište i prilazni put, a netom prije toga su završeni i radovi uređenja eksterijera crkve te su ispred nje, zahvaljujući donaciji obitelji Crnković, postavljeni reflektori.

Prilikom obilaska mjesta, primijetili smo kako je pri samom kraju i provedba projekta energetske obnove zgrade Društvenog doma u Marinom Selu, jednog od šest domova, uz one u Antunovcu, Brekinskoj, Brezinama, Filipovcu i Poljani, čija je obnova završena ili je pri kraju. Tako da će veoma brzo lokalno stanovništvo i članovi, odnosno članice udruga moći obavljati niz aktivnosti u novoobnovljenom prostoru.

Marino Selo je poznato i po svojem domu za starije i nemoćne osobe koji je smješten odmah pored same crkve, dakle u centru naselja. Pogodna je to i mirna lokacija u prirodnom ambijentu velikog dvorišta okruženog zelenilom i pogledom na ribnjake, a privlačna za sve one koji vole mir i tišinu. Skrb izvan vlastite obitelji starih i nemoćnih osoba u Marinom Selu od 1997. godine posluje kao ustrojstvena jedinica Gradskog društva Crvenog križa Pakrac.

Jedna od zanimljivosti ovog naselja je i ta da je upravo Marino Selo jedno od najvećih, ako ne i najveće naselje s najvećim brojem gnijezda na području čitave naše županije. U to smo se uvjerili dok smo se vozili prema kući Mije Štimca, predsjednika Mjesnog odbora Marino Selo koji nas je ugostio u svojem obiteljskom domu.

Osim što se može pohvaliti velikim staništem roda u našoj županiji, Marino Selo ima još jedan kuriozitet vrijedan spomena. Radi se o seoskoj sobi, koja je reprezentativni primjer kako su one na ovim prostorima izgledale prije cijelog stoljeća, a o čemu je naš portal već pisao prije stanovitog vremena. Sobu je uz pomoć svoje supruge uredio upravo najdugovječniji lipički gradski vijećnik, gospodin Mijo Štimac, a opremljena je u rustikalnom stilu, s očuvanim namještajem starim stotinu i više godina, kao i predmetima koji su se tada koristili u svakodnevnom životu poput satova, pegle, mlinca i fenjera.