Delfin
Delfin
Medianno
Toplice Lipik

Likovna kolonija u znaku desete godišnjica obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva

30.05.2020. 10:56 | 1421 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

"Ova 2020. godina je godina medicinskih sestara, tehničara i primalja, obilježavamo i dvije stotine godina od rođenja Florence Nightingale, kao i 120 godina otkako je osnovano Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara.", kazala je 30. svibnja, na samome početku otvorenja likovne kolonije u dvorištu Toplica Lipik pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ljerka Pavković. Podsjetila je da su medicinske sestre i tehničari bili u prvim redovima tijekom Domovinskog rata, a tako je i bilo i ovih dana, tijekom epidemije koronavirusa.

Ovom prigodom je pozdravila prisutne, među kojima su bili gradonačelnik Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Dolić i ravnatelj Kelemen, kao i slikar Ivica Ico Bilandžić, članovi Udruge stvaratelja likovne kulture iz Nove Gradiške i članovi Likovne grupe DA iz Daruvara te medicinske sestre Jasminka Rihtarić, Ružica Žilić, Sanja Krucki i Dunjica Karniš, od kojih su posljednje dvije navedene i slikarice. Koloniju je svojim prisustvom i sudjelovanjem došla podržati i slikarica Edita Sudar, inače umirovljena medicinska sestra, dok se prim. Oto Kraml, također ljubitelj slikarstva, odlučio pridružiti online.

Ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen poželio je svim umjetnicima dobrodošlicu u Lipik. „Deset godina je prošlo, kako ovdje, u Toplicama Lipik obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva i zapravo time dajemo svoj doprinos na ukazivanje uloge medicinskih sestara i tehničara u suvremenom društvu. Specifičan je trenutak da to ove godine činimo u vrijeme epidemije tijekom koje je medicinsko osoblje pokazalo koliko je važna njihova uloga.“, istaknuo je ravnatelj.

Održavanje likovne kolonije je podržao i lipički gradonačelnik Vinko Kasana. „Lipik ima dugogodišnju tradiciju održavanja likovnih akademija na kojima su vjerojatno neki od vas danas prisutnih i sudjelovali, a ovo je po prvi put da se održava u organizaciji medicinske sestara i tehničara lipičke bolnice, što u ovom trenutku daje još i veću vrijednost.“, rekao je gradonačelnik otvorivši likovnu koloniju te čestitavši medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan.

FOTOGALERIJA