Eming
LIPIK test
Radio Daruvar 2
#grahfest2020

Grahfest okupio 26 ekipa s područja čitave Hrvatske, a kuhalo se i u Austriji i Slovačkoj

16.11.2020. 09:39 | 1063 pregleda | Lifestyle

Završen je ovogodišnji „Pakrac online grahfest 2020.“, nadaleko popularna i poznata manifestacija koja se ove godine zbog već svima znane epidemiološke situacije održala u svojevrsnom virtualnom obliku. Naime, članovi Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika su, na inicijativu i u suradnji s Povijesnim društvom Pakrac-Lipik, odlučili nastaviti tradiciju uz prilagodbu trenutnoj situaciji i prebaciti sve u digitalnu domenu i organizirati prvi virtualni grahfest.

Piše:
Compas

„Dragi svi sudionici „Pakrac online grahfesta 2020.“, bez obzira na brojeve lajkova i nagrade koje su stvarno simbolične, vjerujem da ćemo se složiti da smo pobjednici i dobitnici svi mi!!! Iz vaših 340 fotografija i 30 videa, jasno je da ste se dobro zabavili i podružili, da se popilo i pojelo, zapjevalo i zaplesalo. Sve objave možete vidjeti klikom na #grahfest2020.“ - stoji u objavi na Facebook stranici našeg lokalnog Udruženja obrtnika

Iako je ono pravo natjecanje bilo sporedno, ovaj je događaj okupio čak 26 ekipa s područja Hrvatske, ali i inozemstva – Austrije (Beč) i Slovačke (Jasenova). Međutim, kako svako prvenstvo ima svog pobjednika, tako i ovo naše virtualno ima svoje prvake koji su tijekom subote i nedjelje do 15h, kad je „glasovanje“ i službeno završeno, prikupili 402 lajka. To je ekipa Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška koja je za svoj originalni video osvojila odmor u Planinarskom domu Omanovac za dvije osobe, što podrazumijeva puni pansion, dakle noćenje, doručak, ručak i večeru.

Među ostalim dobitnicima ističe se lipička ekipa „Grah na rašljama“ koja je osvojila poklon bon PZ Voćko – OPG Skalnik. Kako im i naziv ekipe kaže, ovi su se ribolovci odlučili ispeći grah na rašljama s obzirom na to da nisu ulovili pravog šarana. Nagradu za najaktivniju ekipu osvojili su članovi Planinarskog društva Psunj koji su nastupali pod imenom „Zeleni i mladi“. Oni su, uz kuhanje graha, osmislili i izveli nekoliko prikladnih pjesama, a sveukupno su objavili 61 fotografiju i 6 video zapisa. Stoga su i zaslužili sponzorski poklon paket Pivovare Slavonica koji ih možda dodatno potakne za smišljanje novih pjesmica. Poklon paket „Suveniri Kosanović“, koji uključuje bocu i 2 čokanjčića s logom ovogodišnjeg grahfesta osvojila je ekipa obrtnika iz doline Neretve koja je pod nazivom „Žabari“ proglašena za najudaljeniju ekipu. Oni su grah kuhali u Krvavcu, mjestu koji je od našeg kraja udaljeno 641 kilometar.

Uz ove nagrađene, sudjelovali su još „Aee“ (Udruženje obrtnika Kaštela), "Nesvrstani" UO Vrbovsko), „Fra Lukina družina“ Zagreb, „Mnkaroš“ (Romski Resursni centar iz Darde), Ivan Balog iz Koprivnice, „Kujdin grah“ iz Daruvara i „Graholjupci“ iz Varaždina, "Mađarice" (Društvo Mađara Daruvar) te ekipe s područja Pakraca i Lipika, „Krčma kod veprove glave“, „Kovnica Graha“, Kuglački klub Slavonski banovac, „Slatke fafarone“, „Korona busters“ (Grad Pakrac), "Čarobnice", „Začinjeni“, Moto klub Vitezovi tame Pakrac, Društvo Mađara Pakrac, OPG Šebalj, „Druškani“ i „Drvena noga“ (HIVDR-a Pakrac).

Zahvaljujući svima njima i ove godine je održan Grahfest, a ne zaboravimo i to da je inicijativa i ideja potekla upravo od Povijesnog društva Pakrac - Lipik, čiji su članovi grah kuhali na prostoru lipičke Šumarije.

Njih smo ovom prilikom i posjetili kako bi se uvjerili pripremaju li grah po nekom srednjovjekovnom receptu, kao što su pripremali niz ukusnih delicija na prošlogodišnjim lokalnim manifestacijama u svojoj nadaleko poznatoj krčmi „Kod veprove glave“.