Eming
LIPIK test
Medianno
Blagdan svetog Andrije

Lipik - kapela u Brezinama

30.11.2020. 18:44 | 811 pregleda | Lifestyle

Danas, na blagdan svetog Andrije apostola portal heritagecroatia.com odlučio je predstaviti jedan prelijepi slavonski sakralni biser - kapelu sv. Andrije u Brezinama, o kojoj je i Compas svojevremeno pisao pod naslovom "Kapela sv. Andrije u Brezinama".

Piše:
Compas

Drvena kapela sv. Andrije u Brezinama kod Lipika, jedna je od rijetko očuvanih drvenih kapela u Slavoniji, a smještena je na mjesnom groblju. Kapela je izgrađena u 18. st, te je danas zbog svoje jedinstvenosti zaštićena kao spomenik kulture. Ovakve kapelice u Slavoniji su se gradile nakon oslobođenja od Turaka kako bi se što prije obnovio vjerski život, ali su zbog materijala gradnje teško odolijevale zubu vremena.

Tijekom Domovinskog rata kapelica u Brezinama bila je poprilično oštećena, a obnovljena je zahvaljujući donacijama. Ova crkvica ima drveni krov napravljen od cijepanih hrastovih daščica. U njenoj unutrašnjosti nalazi se slika Majke Božje kako drži u zagrljaju dijete obučeno u narodnu nošnju zapadnoslavonskog kraja. Posvećena je svetom Andriji, prvome koji je od dvanaestorice apostola pošao za Isusom.

Sveti Andrija, kao i brat mu Šimun Petar, bio je ribar na Genezaretskom jezeru u Kafarnaumu, kamo je došao iz rodne Betsaide. Bio je prvi apostol kojega je Isus pozvao da ga slijedi, te je zato i nazvan „Andrija Prvopozvani.“

Raspet je u Patrasu na kosom križu koji se po njemu i naziva “Andrijin križ.” Po Andrijinoj želji razapeli su ga naglavačke, jer se smatrao nevrijednim umrijeti poput Isusa. Ikonografi sv. Andriju redovito prikazuju s karakterističnim križem nalik slovu ‘X’ što je, prema grčkom pismu, kratica za Krista. Njegov blagdan već se u doba sv. Grgura Nazijanskoga, dakle u drugoj polovici IV. stoljeća, slavio 30. studenoga.

Kada to prilike budu dozvoljavale pozivamo vas da posjetite lipički kraj, te uz brojne prirodne i kulturne znamenitosti svakako pogledate slavonsku drvenu kapelu svetog Andrije u Brezinama.

Photo: Matija Vrban, Izvor: CogitoLab
Photo: Matija Vrban, Izvor: CogitoLab
Photo: Matija Vrban, Izvor: CogitoLab
Photo: Matija Vrban, Izvor: CogitoLab
Photo: Matija Vrban, Izvor: CogitoLab