Eming
delfin3
Medianno
NARODNI OBIČAJI U ADVENTU

Na blagdan sv. Barbare sije se božićna pšenica

04.12.2020. 14:31 | 702 pregleda | Lifestyle

Hrvatska je uz Italiju i Španjolsku jedna od sredozemnih zemalja u kojoj se u vrijeme adventa sadi božićna pšenica i to se najčešće radi na današnji dan, blagdan sv. Barbare, iako neki to prakticiraju na blagdan sv. Lucije koji je devet dana kasnije, odnosno 13. prosinca.

Piše:
Compas

Tradicionalno, pšenica simbolizira obnovu života i plodnost. Premda je običaj sijanja pšenice pretkršćanskog porijekla, kao i mnoge stvari koje je kršćanstvo asimiliralo sada je dio kršćanske simbolike. Zeleni izdanci pšenice predstavljaju nadu u buđenje prirode koja će za nekoliko mjeseci odnijeti neplodnu zimu i hladnoću te ponovno donijeti život. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, pokazuju bolju ili lošiju žetvu iduće godine: što je pšenica gušća godina će biti bolja, rodnija, bogatija…

Običaj nalaže da pri sijanju pšenice treba uključiti sve ukućane, da vide samu pripremu, sijanje, klijanje i rast pšenice, stavljajući naglasak na život.

Zanimljivo je da ovog običaja nema u protestantskim zajednicama i velikom dijelu Europe, pa je uz Portugal i južnu Italiju, on vezan još samo za hrvatsko podneblje. U zemljama njemačkog govornog područja na blagdan sv. Barbare odreže se grančica s trešnje, stavi u vodu i ostavi na toplom mjestu da procvjeta do Božića. Tako blagdan svete Barbare simbolizira proljeće usred zime.

Kako posijati pšenicu?

Više je načina sijanja pšenice, no najčešći je onaj klasični: pšenicu staviti u malo vode preko noći kako bi nabubrila te kasnije uspješno klijala. Sljedećeg dana ona se stavlja u posudicu sa zemljom, raspoređuje se po rahloj zemlji po cijeloj površini, a u sredini se ostavi malo prostora za stavljanje svijeće. Zatim se posuda stavlja na toplo mjesto s dosta svjetla kako bi klijanje bilo što uspješnije.

Božićna pšenica ukrašava božićni stol, dok tijekom božićnog vremena stoji pod borom ili uz jaslice. Prema narodnom običaju, nakon Božića, pšenica se daje pticama, jer se ništa iz tog svetog doba ne smije baciti. Da bi izgledala lijepo, pšenica se podrezuje i omotava hrvatskom trobojnicom.