LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
DRUŠTVO MAĐARA PAKRAC

Uz nastup folklornih skupina i bogatu gastronomsku ponudu obilježen Dan Mađara

01.08.2021. 08:21 | 684 pregleda | Lifestyle

Piše:
Compas

Kulturno-umjetničkim programom, u organizaciji Društva Mađara Pakrac, posljednjeg srpanjskog dana obilježen je i Dan Mađara u Pakracu koji se u samom gradskom središtu, na nedavno novouređenoj šetnici, održao u sklopu manifestacije „Pakračko ljeto“.

Svečanosti su, uz brojne goste, prisustvovala i prijateljska društva iz bliže, ali i dalje okolice – DZMH Batina, DZMH Dalj Planina, DZMH Korođ, Udruga Mađara grada Vukovara, Zajednica Mađara Dežanovac, Zajednica Mađara Daruvar, Zajednica Mađara Pisanica, DZMH Virovitičko-podravske županije, Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine i Češka Beseda Prekopakra. Neka su se društva predstavila pjesmom i plesom, a nakon svakog nastupa, oduševljena je publika glazbeni doživljaj pohvalila i nagradila dugotrajnim pljeskom. Druga su pak društva prezentirala dio svojeg bogatog kulturno-umjetničkog izražaja i tradicije na postavljenim štandovima na kojima nije nedostajalo bogatih gastronomskih delicija.

Dobrodošlicu nazočnima poželio je Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac naglasivši kako udruga aktivno sudjeluje na brojnim manifestacijama, kako na području Pakraca, tako i na području svih onih mjesta gdje se nalaze prijateljske udruge, na čije se pozive redovito odazivaju, a pri tome predstavljaju mađarske običaje i tradiciju, naročito na području kulinarstva, po čemu su itekako poznati.

Okupljene je pozdravila i Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Pakracu, poželjevši dobrodošlicu gostima te zahvalivši Društvu Mađara Pakraca što njeguju svoju tradiciju i običaje i time obogaćuju kulturni život ovog kraja.

Izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Oliver Matijević čestitao je također Društvu Mađara Pakraca i predsjedniku Josipu Fa na promicanju mađarske kulture i običaja na području ovog kraja, unatoč činjenici što je ovdje mađarska zajednica prilično malena. On je istaknuo kako u DZMH uvijek mogu računati na podršku, a iskazao je i nadu kako će ovakvih događanja u skoroj budućnosti biti što više.

FOTOGALERIJA