LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
meteorski roj

Perzeide - pljusak meteora svoj vrhunac ima ovu noć

11.08.2021. 08:50 | 742 pregleda | Lifestyle

Kolovoz donosi najpoznatiji godišnji pljusak meteora – Perzeide. Do njega dolazi svake godine kada Zemlja prolazi kroz trag nastao od ostataka kometa Swift-Tuttle. Većina tih meteora zrnca su prašine veličine graška i stvaraju prekrasne „zvijezde padalice“ dok izgaraju u Zemljinoj atmosferi.

Piše:
Compas

Premda se Perzeide može vidjeti od sredine srpnja do kraja kolovoza, najvjerojatnije ćete ih vidjeti kada im je vrhunac te nekoliko dana prije i poslije njega. Ove godine vrhunac pada na noć 11. kolovoza pa sve do sati pred zoru 12. kolovoza. (Gledajte na to kao na „udarno vrijeme“ za Perzeide.) Pod zaista mračnim nebom, mogli biste vidjeti gotovo jedan meteor po minuti u vrijeme njihove najveće aktivnosti. Ovogodišnja noć u kojoj će se dogoditi vrhunac Perzeida imat će koristi od Mjeseca koji zalazi rano navečer te neće ometati bljeđe meteore, ali prije nego što zađe te večeri, svakako bacite oko na taj veličanstveni Mjesečev srp na zapadu nakon zalaska jarkoga planeta Venere.

Kako biste uživali u Perzeidima, samo pronađite sigurno, mračno mjesto udaljeno od jarkih gradskih svjetala, lezite ili se ispružite stopalima usmjerenim otprilike prema sjeveru i podignite pogled. Činit će se da meteori izlaze iz odnosno oko zviježđa Perzej, ali mogu prošarati nebo i bilo gdje iznad vas.

Jedno od najidealnijih mjesta za promatranje Perzeida u našoj okolici je planinarski dom Omanovac iznad Pakraca, a ovaj noćni meteorski spektakl svakako je odličan razlog da odvojite svoje oči od svakodnevice prožete problemima i svoj pogled usmjerite u beskonačno prostranstvo noćnog neba.

izvor: Astroučionica