LIPIK test
LIPIK test
Hotel Pakrac 2 (365)
HERITAGE CROATIA

Vikend s Ninom - Lipik

25.08.2021. 11:27 | 1104 pregleda | Lifestyle

Piše:
Compas

Što sve možete vidjeti i raditi u Lipiku kako biste ispunili cijeli vikend, donosi nam tekst Nine Božić, objavljen na portalu Heritage Croatia, kojeg  prenosimo u potpunosti.

 

VIKEND S NINOM – LIPIK

 

Nešto niže temperature zadnjih par dana i već vidljivo kraći dani, lagano nagovještaju dolazak jeseni. No, kalendarski ljeto traje još mjesec dana i turistička sezona je iznad svih očekivanja još uvijek u punom zamahu…

 

Foto: Matija Vrban

Obzirom da nas preko dana i dalje čekaju ljetne temperature, razmišljam kako bi posjet Lipiku, gledajući na njegovu šaroliku ponudu, bio odličan izbor za provesti vikend pred nama.

 

Foto: Matija Vrban

Smješten u Požeško-slavonskoj županiji, u dolini rijeke Pakre, podno obronaka Psunja, Lipik nije tipičan slavonski grad. Svoj je imidž i infrastrukturu godinama gradio uokolo šumskog geotermalnog izvora. Tako se zelenilo i park nalaze u samom središtu grada, a okružene stoljetnim perivojem koji nosi titulu spomenika parkovne arhitekture nalaze se i Toplice Lipik.

 

Foto: Matija Vrban

Mnogi svjetski stručnjaci proučavali su ljekovitost ove termomineralne vode, koja je bila dobro poznata od davnih vremena. Naime, vjeruje se da spoznaja o lipičkoj ljekovitoj vodi datira još iz doba starih Rimljana, a prvi pisani dokumenti spominju Lječilište u Lipiku 1517. Ljekovita mineralna voda ima stalnu temperaturu izvorišta od 60°C. Ovdje se nalaze unutarnji bazeni s gejzirima i vodoskocima, a u ovo doba godine, idealno je uživati u vanjskim Bazenima Lipik.

 

Foto: Matija Vrban

Osim Lipičkih toplica, Lipik je nadaleko poznat po Državnoj ergeli Lipik koja se bavi uzgojem i obukom konja lipicanske pasmine. Ovaj „barokni“ konj poznat je po svojoj plemenitosti, čvrstoj tjelesnoj građi, otpornosti, skromnosti u smještaju i hranidbi, iznimnoj sposobnosti učenja i izvršavanja svih postavljenih zadataka. Uzgoj lipicanske pasmine u Slavoniji je postao tradicija, a konj je i jedan od simbola na grbu Grada Lipika. Pogled na ljepotu ovih prekrasnih životinja, sigurno će oduševiti i djecu i odrasle.

 

Foto: Matija Vrban

Grad je bogat kulturno povijesnim spomenicima te se kao najupečatljivija građevina ovdje nalazi Kursalon, sagrađen krajem 19. stoljeća, ciljano radi gostiju Kupališta. Na taj se način željela proširiti turistička ponuda i omogućiti posjetiteljima zabava i razonoda. Danas se ovdje povremeno održavaju manja kulturna događanja.  Zajedno s Kursalonom, izgrađeno je i impresivno šetalište Wandelban, jedino takvo na ovom području.  Osmišljeno je kako natkrivena šetnica za goste, koja je kasnije dobila i prateće ugostiteljske sadržaje.

 

Foto: Matija Vrban

U samom središtu grada smještena je župna crkva Svetog Franje Asiškog sa svojim impresivnim tornjem, koji služi i kao vidikovac. Ima sedam katova i priličan broj stepenica, ali je uspinjanje svakako vrijedno pogleda koji će vas gore dočekati.

 

Foto: Matija Vrban

Ako ste željni dodatne rekreacije i prirodnih ljepota, ovdje možete obići obližnja jezera Pjeskara i Raminac. Uz nasip rijeke Pakre do jezera Pjeskara možete stići i šećući, obzirom da je udaljeno oko 4 km od Lipika. Uz jezero se nalaze uređeni prostori za piknik, te dječje igralište.  Prostor uz jezera idealan je za odmor i opuštanje, a odrazi drveća i raslinja u vodi, zaista čine upečatljiv prizor. Jezero Raminac smješteno je u blizini Državne ergele lipicanaca, te je na samom jezeru uređeno dječje igralište „Lipicanac“, dok je ono i dio tematskog turističkog puta „Stazama lipicanca i kune“.

 

Foto: Matija Vrban

Ovdje zaista imate što vidjeti i raditi kako biste ispunili cijeli vikend, a moja je preporuka odabrati neki od različitih smještajnih objekata te detaljno istražiti grad i okolicu.

 

Izvor: heritagecroatia.com