LIPIK test
LIPIK test
Medianno
KAKO ZAŠTITI SVOJE DIJETE OD DROGE

Uloga roditelja je od ključne važnosti

04.02.2021. 09:16 | 856 pregleda | Kolumne

Potaknuti pojavom prisutnosti različitih droga, odnosno ilegalnih supstanci na našem području, što je vidljivo iz policijskih izvještaja koji nam se dostavljaju, odlučili smo ponovno objaviti kolumnu našeg suradnika, dr. Ive Belana u kojoj piše o tome kako zaštititi svoje dijete od droge te ukazuje na to da je uloga roditelja od ključne važnost.

Piše:
dr. Ivo Belan

Naša su djeca često izložena izazovu da probaju drogu, bilo onu najlakšu ili onu najtežu. Posebno kad ih nagovaraju ili na njih vrše pritisak stariji prijatelji ili znanci. Broj djece koja koriste drogu stalno raste. Upotreba marihuane, koja je danas jača nego što je bila prije zbog novih metoda uzgajanja, se najbrže povećava.

Pobrinite se da vaša djeca doznaju što im droga može učiniti. Medicinska istraživanja su pokazala da marihuana oštećuje kratkotrajno pamćenje, prosuđivanje i sposobnost rješavanja problema, iskrivljuje percepciju, poremećuje ravnotežu i koordinaciju. Posljedice toga mogu biti tragične, posebno u prometu.

Redovno korištenje marihuane može dovesti do kroničnog bronhitisa, pridonijeti pojavi raka pluća i oštetiti reproduktivni sustav. Često trpi uspjeh u školi i sposobnost planiranja budućnosti. Mnogi uživaoci marihuane pate od umora, nedostatka motivacije, a i zapuštaju svoj vanjski izgled. Miješanje nekoliko droga umnožava rizike. Malo je djece - uživatelja marihuane svjesno da u toj marihuani koju kupuju može biti dodana još i druga jača droga koja može uzrokovati bolesne ideje, halucinacije, a u većim dozama i smrt.

Mnogi mladi ljudi misle da inhaliranje raznih sredstava (razrjeđivači, ljepila) nije opasno. Međutim, nakon početne euforije, kontinuirano i duboko inhaliranje može uzrokovati nepovratno oštećenje mozga, dezorijentaciju, nesvjesticu i smrt - čak i nakon samo jednog inhaliranja. 

Često razgovarajte sa svojom djecom o drogi. Daleko je manja vjerojatnost da će dijete posegnuti za drogom ako roditelji često raspravljaju s njim o tim opasnostima. Roditelji trebaju prodiskutirati sa svojom djecom činjenicu da je droga zakonom zabranjena i budu li uhvaćeni da to može imati posljedice na njihove mlade živote.

Važno je započeti razgovarati s djecom rano, ali i ne prekidati s razgovorima u pubertetu. Istraživanja pokazuju da je roditeljsko neodobravanje, zabrana, jedan od glavnih razloga koje djeca iznose za neuporabu droge. Roditelji ne smiju zaboraviti odati priznanje i pohvalu djetetu ako otkriju da je dijete odbilo ponuđenu drogu od strane njegovih prijatelja.

Pomognite djetetu da se odupre pritisku svog društva. Osobe koje nude drogu obično nisu dileri, već prijatelji. To je razlog zašto djeca kažu da im je odbiti drogu katkada neugodno i teško. Biti sposoban uvjerljivo kazati NE, bez da se prekinu prijateljski odnosi, je vještina koju malo djece, posebno oni mlađi, posjeduje. Roditelji mogu pomoći svojoj djeci da stvore plan što činiti u takvoj situaciji. Osim što se može jednostavno kazati "to me ne interesira" ili "ako se dozna da sam kušao drogu, trener me neće uzeti u nogometnu momčad", djeca mogu koristiti i svoje roditelje kao razlog odbijanja. Budući da djeca govore kako su pritisci i nagovaranja za vrijeme tuluma i žureva suptilni i spretni, roditelji trebaju ohrabriti svoju djecu da ostave prijatelje koji počinju uživati drogu i pomoći im da počnu razmišljati o novim mjestima, na kojima će se povezati s novim prijateljima.

Surađujte s drugim roditeljima. Ako se roditelji djece iz istog razreda ili djece koja se druže međusobno zbliže i povezu, mogu jedni drugima puno pomoći informacijama i savjetima. Jedna američka gimnazija u Hinsdaleu na početku svake školske godine pošalje djeci i roditeljima jedan mali ugovor na potpis. Tim se ugovorom obje strane pozivaju na obvezu da će njihove obitelji zabraniti alkohol i drogu na druženjima djece u njihovoj kući i da će u vezi s tim, osigurati nadzor odrasle osobe. Imena onih koji su potpisali takav ugovor su na raspolaganju svim obiteljima, tako da roditelji mogu insistirati da njihova djeca sudjeluju na druženjima i zabavama samo u obiteljima koje su na tom popisu. 

Trebate znati što kazati ako utvrdite da je vaše dijete probalo drogu. Ostanite mirni kad su pravila prekršena. Jedna majka je u ruksaku svoje petnaestogodišnje kćerke otkrila vrećicu u kojoj je bilo ostataka marihuane, međutim pričekala je dok se nije smirila i tek tada se suočila s kćerkom. Osim što joj je rekla da se ljuti i da je upotreba droge neprihvatljiva, ona je učinila još jedan korak dalje. Uložila je vrijeme i trud kako bi otkrila što je bilo uzrok promjene ponašanja njezinog djeteta. Tada je poduzela korake kako bi pomogla svojoj kćeri da počne bolje učiti i popravi stanje s ocjenama u školi. Osim toga počela je biti više oprezna u kontroli kćerkinih aktivnosti i njezinog društva.

Dešava se, i to prilično često, kažu psiholozi u ustanovama za borbu protiv raznih ovisnosti, da dobro dijete pokuša, eksperimentira, jednom ili dva puta i nakon toga kazna se pokaže kao jalov potez. Obično se to završi tako da djeca u sebi kažu: "Ako želite probleme, imat ćete ih". Stručnjaci smatraju da je bolje prvo zapitati dijete zašto je to učinilo i zatim ga zapitati planira li to učiniti ponovo. Ono što se sljedeće preporučuje je započeti s edukacijom, razgovorom i jasno iznijeti svoje mišljenje o posljedicama koje će neminovno nastati ako se nastavi drogirati.

Jedna 16-godišnja djevojka svoju odlučnost da ne koristi drogu pripisuje u zasluge svojim roditeljima: "Oni mi jasno daju na znanje da nitko ne treba drogu kako bi se uspješno zabavljao i da njezina upotreba nije prihvatljiva. Kad bih ja to učinila oni bi bili uznemireni, potpuno izvan sebe i razočarani, jer očekuju od mene da budem odgovorna i da poštujem samu sebe. Kad se nađete, što se tiče droge, u teškoj situaciji, u škripcu, onda vrijednosti i uvjerenja pružaju jaču podršku, nego različite parole, slogani i fraze".

 

Foto: Canva