Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
PRETPREMIJERA MJUZIKLA „TKO PJEVA ZLO NE MISLI“

Dašak Broadwayskog glamoura u Pakracu

17.05.2019. 14:38 | 1736 pregleda | Lifestyle

Večer uoči premijere prvog pakračkog mjuzikla „Tko pjeva zlo ne misli“ realiziranog po uzoru na istoimeni mjuzikl praizveden u produkciji zagrebačkog kazališta Komedija, na svojevrsnoj „generalnoj probi“ rezerviranoj za obitelji mladih glumaca i sve koji su bili uključeni u realizaciju ovog, za pakračke okvire još neviđenog kulturnog projekta, po prvi put je na „daskama koje život znače“ u Pakracu izveden jedan mjuzikl.

Piše:
Tomislav Ević

Ekipa koja je izvela cijeli mjuzikl bila je sastavljena od 40-ak mladih amatera starih od 15 do 25 godina, predstavu je režirala Dubravka Špančić idejna začetnica ostvarenja koji je realiziran pod okriljem projekta „Ne živiš snove dok spavaš- probudi se“ financiran iz fondova EU (85%) i ministarstva kulture RH (15%), a ukupno dodijeljena sredstva KPD-u „Sloga“ za realizaciju ovog projekta iznose 597.694,47 kuna. Po riječima redateljice odlučili su se za jedan od najtežih scenskih izričaja ne radi osobnog izazova ili sujete, već jer su na taj način mogli uključiti što veći broj mladih sudionika u realizaciju mjuzikla. Ovo „dijete“ rađalo se od svibnja 2018. kada je projekt krenuo u realizaciju, od kada su mladi glumci, plesači, pjevači, svirači i oni koji su pružali tehničku podršku prošli brojne edukacije, uz profesionalce koji su mlade amatere poticali i osposobljavali za što bolju izvedbu svojih uloga.

Autor mjuzikla Alfi Kabiljo, koji je bio spriječen prisustvovati pretpremijeri pakračke adaptacije „Tko pjeva zlo ne misli“, dao je neograničeno pravo korištenja i prilagodbe svog djela, a Komedija je KUD-u „Sloga“ ustupila i libretto. A prilagodbi je bilo, jer su ubačeni elementi iz Pakračke okolice i kontinentalnog dijela Hrvatske u što se možete i sami uvjeriti na večerašnjoj premijeri. Za pohvaliti je ovaj amaterski pothvat, u kojima se svojim glumačkim sposobnostima istaknula Kristina Zednik u ulozi Franje Šafraneka, te vokalnim Marta Filipović koja je utjelovila Minu, sestru Ane Šafranek koju su kao svojevrstan kompromis glumile Greta Špančić i Anamarija Pavičić, dok ih je naizmjence snubio Fulir kojeg je „slatkorječivo“ odigrao David Stokić.

Djevojke su bile brojnije ( možda bolje rečeno hrabrije) u ovom glumačkom ansamblu, tako da su pored uloge Franje Šafraneka djevojke utjelovile i druge muškima namijenjene uloge poput maloga Perice kojeg je igrala Ana Pjerabon, i dimnjačara Miškeca ulogu kojega je odigrala Tea Major. Podvojena je bila i uloga Marijane koju su kao Mari i Jana utjelovile Kristina Martinelli i Tara Dašek, voditeljice „vešeraja“ tj. paravana za bavljenje najstarijim zanimanjem na svijetu, koje s visoka gleda udova Bajs koju je vrlo dobro glumila mlada Nina Babojelić. U predstavu su uključeni i štićenici Udruge „Latica“ s poteškoćama u razvoju i tako dali svoj doprinos ovom Pakračkom prvijencu što je i publika nagradila pljeskom.

Teško da će se ovako nešto u našim okvirima ponoviti, jer su uvjeti za ovakav projekt stvoreni tek pojavom mogućnosti povlačenja EU sredstava, što bi trebalo potaknuti sve vas da iskoristite priliku i pogledate što su sve mladi sposobni ostvariti. Njihova energija bi vas mogla pozitivno iznenaditi i ispuniti nadom da u ovoj našoj današnjoj depresiji ipak svijet ima na kome ostati, i da oni čangrizavi komentari u stilu „u naše vrijeme je bilo bolje“ nisu na mjestu, barem što se mladenačke energije, neustrašivosti i samopouzdanja tiče.

Kako projektom nije predviđena prodaja ulaznica, na večerašnju premijeru u 20 sati u „Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman“ svatko može ući, pod uvjetom da dođe dovoljno rano da zatekne slobodno mjesto, stoga je na Vama da odlučite želite li provesti još jednu copy/paste večer doma ili biti svjedokom i sudionikom nečega u Pakracu još neviđenog odlaskom na mjuzikl „Tko pjeva zlo ne misli“.