Eming
delfin3
Radio Daruvar 2
LOKALNI OBIČAJI

Dok je nas bit će i Tucindana

23.12.2020. 15:49 | 1271 pregleda | Lifestyle

Pored mnogih tradicija i običaja prisutnih u hrvatskoj narodnoj predaji postoje i oni koji su vezani specifično za određena mjesta ili uže geografske sredine, a jedan od takvih običaja je i Tucin dan u Lipiku i Pakracu.

Piše:
Tomislav Ević

Tucindan žitelji ovog kraja nazivaju dan prije Badnjaka, 23. prosinac, kada se na ovim prostorima peče odojak, tj. pečenica koja će biti dio blagdanske Božićne trpeze, a kao i mnogi drugi običaji smisao ovoga je, uz naravno pripremu hrane, i druženje uz prijatelje koji „pomažu“ u pečenju. Od kada datira ovaj običaj nisam uspio saznati, ali čuo sam dvije verzije zašto se Tucindan baš tako i zove. Prema jednom izvoru Tucindan je tako dobio ime jer su se dan prije Badnjaka tucali orasi za kolače, dok prema drugom zato što se taj dan „utuklo“, tj. ubilo odojka kojega se trebalo ispeći za Božić. U svakom pogledu, iako izvor običaja nije jasan, još je na životi i ne pokazuje naznake posustajanja jer se aktivno prenosi i na mlađe generacije.

Iako je ova godina blago rečeno specifična i mnogi ju opisuju ne baš laskavim epitetima, običaji su običaji, a kako ove godine upravo u ovo predbožićno vrijeme radi epidemioloških mjera nije preporučljivo okupljanje u većim grupama iz više različitih kućanstava (štoviše čak je i kažnjivo), navratio sam samo do obitelji Čavlović u Bolničkoj ulici u Pakracu gdje je od ranog jutra sve bilo spremno za pečenje dva odojka, jednog za obitelj Čavlović dok je drugi bio za obitelj Plažanin.

Naravno, na prazan želudac teško je odraditi tako odgovoran posao, stoga rakijicu i kavu treba popiti da se popuni ta praznina, a nakon toga počinje posao. Pečenica je vrlo brzo na ražnju, i kreće u svoju trosatnu piruetu u pecari dok većinom muško društvo razmjenjuje svoja iskustva i priče. Danas je vrijeme naročito toplo za ovaj dio godine, sunčano i toplo, južina je podigla temperaturu na 14 stupnjeva i biti vani pravi je užitak, sunce grije s jedne, a vatra s druge strane, dok se poteže priča o cijeni koju je trebalo platiti za odojka u ovo vrijeme, koji se ispostavio skuplji i od janjetine kada se o živoj vagi radi. Ne samo da je skočila cijena, već i oni koji su rezervirali odojka za Tucindan prije više mjeseci nisu dobili točnu cijenu koju će po kilogramu morati platiti jer tko zna kolika će biti cijena..... "I mali ljudi postali su špekulanti.", govori mi domaćin i dodaje da ima dojam da su pečenice, tj. odojci u okolici Pakraca i Lipika najskuplji. Dotakli smo se i neizbježne „korone“ i baš danas uvedenih ograničenja međužupanijskih kretanja, ali prevladalo je dobro raspoloženje uz koju „ljutu“ i pivo.

Prijašnjih godina ništa neobično ni nepristojno nije bilo posjetiti više kućanstava na Tucindan, jer ste u baš svakom dočekani s dobrodošlicom i dobrom kapljicom uz koju se znalo prisjetiti prošlih Tucindana i kojekakvih dogodovština koje razvuku usne u osmijeh.

Kako ste vi proveli Tucindan opišite nam, ne s tisuću riječi, već samo jednom fotografijom koju nam pošaljite u komentare ovog članka na našoj Facebook stranici.